BalkansPress

Dobro došli!

Režiser Emir Kusturica je dao intervju za ruske medije u kojem je pričao o ruskim filmovima, piscu Fjodoru Dostojevskom, predsedniku Rusije Vladimiru Putinu…

„Ubeđen sam da ruski film ne treba da bude pod uticajem Holivuda. Ruske rakete nisu kao američke, pa ni filmovi ne mogu da budu isti. Kada dolazim u Moskvu, nerviraju me bilbordi koji pokazuju da ruski film pokušava da zauzme mesto u klasifikaciji od komercijalnih filmova do autorskog filma.”

 

“Rusija ima suviše mnogo literarne tradicije da bismo mogli da poverujemo da su teme i sadržaj iscrpljeni i da moraju da imitiraju zapadne modele. Rusija ima vrlo dobre stvaraoce na kojima počiva ruski film, oni su svoji, originalni. Na svetu ne postoji zemlja u kojoj ima više pisaca, pesnika, slikara, i nema potrebe da Rusija svoje filmove snima po holivudskom receptu”, smatra Kusturica.

PROČITAJTE: EMIR KUSTURICA: Moja porodica je poreklom srpska, pravoslavna! Tu se priča o meni završava!

Na pitanje da li je tačno da je hteo da snimi film o Dostojevskom, Kusturica je odgovorio da je to jedna od njegovih ideja.

„Imao sam ideju da snimim film o Dostojevskom. Imam milion ideja i to je moj najveći problem. Obavezno do kraja života treba da snimim ruski film na ruskom jeziku. Volim Rusiju, jer osećam da u mojim venama teče ista krv”, objasnio je jedan od najboljih savremenih reditelja.

Kusturica je takođe pričao i o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Putin je neverovatan čovek, čovek koji se kreće kao tigar. Rusi treba da budu zahvalni što on postoji, jer je Rusija sa svojom centrifugalnom silom mogla da se nađe u situaciji u kojoj je bila pre i za vreme Prvog svetskog rata. Rusija je u dobrim rukama, mislim da je Amerika prema njoj neprijateljski nastrojena i da se radi o istinskom sukobu.”

“To je za njega izazov: da stvori evropsku Rusiju na evroazijskom kontinentu u uslovima kada mu sadašnja, a možda i buduća, američka vlast podmeće klipove u točkove. On je pametan čovek i pronaći će rešenje.”

(BalkansPress /Izvor: Blic.rs)

Scroll to top