BalkansPress

Dobro došli!

Veoma važni saveti - lekari kažu da ih se moramo pridržavati.

Prof. dr Borislav Kamenov i docent dr Momir Dunjić gostovali su u emisiji RTS Ordinacija, gde su građanima dali najvažnije savete kako da se zaštitimo od korona virusa, naravno, pored toga što ćemo maksimalno sprečiti kontakte.

PROČITAJTE: DA LI SAM PREHLAĐEN ILI IMAM KORONU? Građani opsedaju domove zdravlja, ovo su razlike u SIMPTOMIMA

Ovo su veoma važni saveti i lekari kažu da ih se moramo pridržavati.

*Šta svakodnevno radimo što nam ruši imunitet?

- Kada pričamo o imunologoji, endokrinologiji, mi to objedinjujemo i zovemo psiho-imuno-neuro-endokrinologija. Na prvom mestu je psiho - psihičko stanje. Hronični stres ruši imunitet, važno je ne gajiti strah, jer skepsa, nepoverenje dovodi do skoka hormona stresa, što direkt utiče na funkciju timusa, kao glavne imunološke žlezde - kaže dr Dunjić.

 

*Šta treba da radimo?

Važno je da zadržimo smirenost, umeren način života - vraćanje snu - san je vrlo važan faktor, jer se tokom noći obnavlja melatonin koji je važan, jer kada treba da se spava, on direktno utiče na timus i imunitet. Spavanje od šest do osam sati je u redu. Pozitivan stav i spavanje - dve važne stvari za imunitet.

*Šta je sa fizičkom aktivnošću?

Nikako nije dobra preterana fizička aktivnost. Trčanje nije dobro ako neko ima virus, jer može da vam se stanje pogorša. Važna je umerena aktivnost - kaže dr Kamenov.

*Šta odmah moramo da izbacimo iz ishrane, a sigurno smo kupili za izolaciju?

- Treba izbaciti šećere, pre svega veštačke, mislim na saharozu, ne na fruktozu, to treba unositi umereno, to je veliki značaj šećera koji utiče na imunitet - obara ga - beli, grickalice, gazirana pića. Ono što sada treba uraditi je da ne kupujemo slatkiše. Ako to koristimo - štetimo, svako unošenje šećera diže nivo insulina koje dovodi do imunoloških i endokrinih promena u organizmu koje dovode do slabljena imuniteta - kaže dr Dunjić.

*Šta odmah da počnemo da jedemo?

Ova dvojica naših vrsnih stručnjaka savetuju ovakvu ishranu - zeleno povrće, salate, paprike, paradajz, limun, brokoli, kupus, voće (u umerenim količinama).

 

*Koliko toplu vodu da pijemo?

- Preporuke su da se organizam hidrira, sada bih skrenuo pažnju zbog epidemije i problema s varenjem u Evropi i Severnoj Americi, postoji problem - loše varenje - dolazi do lošije cirkulacije na nivou pankreasa, jedna od mera koja bi se mogla sada preporučiti da se ujutru uz ručak i večeru pije vruća voda, toliko da se ne izgorimo; toplo uvek deluje protiv virusa; naš organizam tako dižemo na novi nivo rada, povećanjem temperature povećavamo i imunološku sposobnost - kaže dr Dunjić.

*Vitamin C je neophodan, nalazi se u ovim namirnicama

- kiseli kupus

- nar

- biber

PROČITAJTE: MLADI I ZDRAVI UMIRU ZA PAR DANA Dr Miljko Ristić: Uradili smo 17 obdukcija preminulih od korone i rezultati su užasavajući

Doktori su takođe objasnili da se 75 odsto imuniteta stvara u crevima, a 100 odsto lošeg takođe u crevima - mleko može biti problem onom ko ne podnosi mleko. Nemojte jesti stvari koje vas nadimaju.

*Koji suplementi su OK?

- Vitamin D

- Cink

 

*Kakva supa je najbolja za očuvanje imuniteta?

- Guščja

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović batut": 011 2684 566

Scroll to top