Poruka Miroslava – Mikija Čereka ratnim huškačima na Fejsbuku uzdrmala je društvene mreže i za kratko vreme podržalo ga je više od 15.000 ljudi iz cele regije.

– U rat sam otišao sa 17 godina, ranjavan sam dva puta, prijatelji su mi umirali na rukama. Ne dam da moj sin jedinac, koji danas ima 17 godina, ni bilo ko od njegovih vršnjaka, prolazi kroz takvu golgotu, samo zato da bi gospodari rata mogli nesmetano pljačkati ovaj narod – kaže za „EuroBlic“ Miroslav – Miki Čerek (43), ratni vetaran iz Broda.

PROČITAJTE: ISPOVEST BEOGRAĐANINA KOJI 16 GODINA ŽIVI U AUSTRALIJI "Promenio sam 5 automobila, sistem vas tera da radite, ali i da UŽIVATE"

 

Bio je još dete kada je doživeo rat prvo u svom rodnom gradu, gde su, još pre zvaničnog početka rata u BiH, pale prve žrtve i počinjeni prvi ratni zločini, a potom i kao borac Zaštitnog puka Glavnog štaba Vojske RS, jedinice poznate i kao Mladićeva garda.

Danas je nezaposleni ugostitelj, koji čeka priliku da, kao i mnogi njegovi sugrađani i sunarodnici, zauvek odseli na Zapad.

Pripadnik Mladićeve garde

*Foto: Privatna arhiva

– Sedam godina sam bez posla, a ovde se ništa ne menja. Nemam više šta da čekam – kaže Miki.

Tvrdi da svake nedelje Brod napusti 50-ak mladih ljudi, koji u potrazi za poslom i normalnim životom sele u Nemačku, Austriju, Švajcarsku…

– Gledao sam neki dan čoveka koji ispraća dvoje dece. Ispraća ih i plače. A oni koji ostaju, učaureni su i žive na relaciji „kuća – posao“. Niti ih šta zanima, niti pokušavaju nešto da promene – kaže Miki.

 

On je odlučio da ne ćuti, pa je na društvenim mrežama objavio svoju sliku iz mladosti u vojnoj uniformi i sliku svog sina Ognjena, učenika Ekonomske škole u Brodu, uz poruku: „Njega vam ne dam, da pucate u njega, da ga tjerate u rov po suncu, kiši i snegu, da ga ranjavate. Njemu sam usadio ljubav prema svima i od njega napravio čoveka.“

– Mene moj otac nije mogao ovako posavetovati pre 25 godina, jer nije doživeo rat i nije znao šta je to. Ja to znam i imam moralnu obavezu da mlade ljude upozorim, da se ne daju da ih političari zavedu i nahuškaju jedne na druge, jer u ratu nema ničeg herojskog i uzvišenog – kaže Miroslav Čerek.

Ognjen Čerek sa prijateljom

*Foto: privatna arhiva

Zvezda među omladinom

Ognjen Čerek kaže da je ponosan na svog tatu mirotvorca i da ga podržava „sto posto“.

– Sve što on kaže živa je istina. Mladi odlaze zato što ovde nema života, ali i zato što se boje da će se opet zaratiti – kaže Ognjen, koji u Brodu i okolnim mestima ima puno drugara svih nacija, a najbolji prijatelj mu je Dženan Česan.

Zbog objava kojima ih poziva na mir i upozorava da ne veruju ratnim huškačima, Miki Čerek je, tvrdi njegov sin, postao zvezda među mladima.

 

Scroll to top