Vodeći nemački i svetski virusolog Kristijan Drosten, stručnjak za virus korona i jedan od autora testa na SARS, smatra da bi imunitet stečen zbog zaraze nekim drugim virusom korona tokom zime mogao pružiti zaštitu i protiv kovida 19.

PROČITAJTE: Evo kada kreće gradski, a kada međugradski prevoz: Poznato i kada će biti obnovljen aviosaobraćaj

Komentarišući navodni drugi talas u Aziji, istakao je da su u pitanju samo stari slučajevi virusa, odnosno pacijenti koji nisu izlečeni do kraja. I tu na scenu stupa dilema o efikasnosti PCR testova, koji su postali nezaobilazni metod u molekularnim istraživanjima, a čija je prednost u odnosu na standardne imunološke i mikrobiološke testove brzina izvođenja i dobijanja rezultata.

- Zamislimo telo kao jezerce sa zlatnim ribicama. Testiranje znači da zavezanih očiju zgrabimo kantu vode i vidimo da li smo uhvatili neku ribu. Pred kraj zaraze kovida 19, kada se pacijent subjektivno i objektivno oseća bolje, virus je još prisutan, ali je njegova koncentracija ispod granice PCR testa. Kao da je manje riba u jezercetu, pa ih dva-tri puta nećeš zahvatiti, ali treći put hoćeš - objasnio je Drosten zašto nije moguć drugi talas zaraze.

Drosten, koji upravlja Institutom „Čarit“ u Berlinu i koji je jedan od prvih koji je izolovao SARS, starijeg brata kovida 19, radio je na razvijanju testova i ističe da zaraza ipak neće biti pod kontrolom sve dok se ne pronađe vakcina.

PROČITAJTE: Država žuri sa isplatom, evo kada na računima da očekujete prvih 30.022 dinara!

Najvažnija su, kako dodaje, testiranja, reakcije država, poput ponovnog uvođenja izolacije i saradnja građana i to sve dok tehnologija praćenja, u koju polaže velike nade, ne osigura novu zaštitnu mrežu.

Preporuka Drostena je da do tada sledimo pravilo „siks fit-siks sekonds“, odnosno da u kontaktu s drugima budemo na rastojanju od 1,8 metara i da komunikacija traje šest sekundi, prenosi RTRS.

S Drostenom se slaže nemačka kancelarka Angela Merkel. On je njen vodeći savetnik tokom krize, a podržala ga je i u savetima o opreznosti ublažavanja mera, poručivši stranačkim kolegama da ne obećavaju povratak u normalu, sve dok brojke ne pokažu da potencijalni drugi talas ne bi opteretio zdravstveni sistem.

Scroll to top