BalkansPress

Dobro došli!

Atomskog rata sigurno neće biti, ali mogući su ratovi sa još efikasnijim oružjem masovnog ubijanja.

Sada je jasno koliko su opasni virusi koji se mogu upotrebiti u sukobu, u kojem bi stradale milijarde ljudi. Ako dođe do rata, to neće biti u sferi atomskog, nego u jednoj sasvim drugoj, tvrdi najpoznatiji ruski geopolitičar, general-pukovnik, Leonid Ivašov, predsednik ruske Akademije geopolitičkih problema.

Ivašov ističe da se atomskog rata ne boje Rusi, Kinezi i Evropljani, nego najviše Amerikanci. I predsednik Vladimir Putin je, u više navrata, govorio da bi atomski rat mogao da bude poguban za ceo svet i da takav rat može da započne samo ludak.

Penzionisani general Ivašov kaže da se posebno Amerikanci boje atomskog rata, jer bi bilo dovoljno da padne bomba na Jeloustonski vulkan, pa da nastane haos u celoj Americi i šire. Niko ne može da prognozira kakve bi bile posledice.

 

Nedavno je Čarls Ričard, rukovodilac Strateškog komandovanja oružanih snaga SAD, izjavio da se treba pripremati za atomski rat sa Kinom, ili Rusijom. On smatra da regionalna kriza može brzo da preraste u konflikt u kom bi se u ratu sa Rusijom ili Kinom primenilo atomsko oružje. Zbog toga predlaže Pentagonu da atomsku opasnost shvati ozbiljno i da se napravi nova koncepcija obuzdavanja Rusije i Kine, i ako zatreba - koncepcija atomskog ratovanja. Razlog što Ričard predlaže novu koncepciju je u tome da, kako on kaže, Rusija i Kina, stalno jačaju svoje atomske potencijale. On posebno ističe da "Rusija već deset godina agresivno modernizuje svoje atomske potencijale".

ČITATI BŽEŽINSKOG - Teba naterati sve političare da pročitaju "Veliku šahovsku tablu", Zbignjeva Bžežinskog - poručuje general Leonid Ivašov. - Prisetimo se njegove rečenice "Sa komunizmom je završeno, na redu je pravoslavlje". U vreme predsednika Regana bile su postavljene osnove takozvanog hibridnog rata. U takvim ratovima se oružje koristi samo 30 odsto, dok je 70 odsto meka sila, informacije i propaganda.

Moskovska izdavačka kuća "Argumenti nedelje" uskoro objavljuje novu knjigu generala Ivašova "Izgubljeni razum", u kojoj on objavljuje i materijale sa kojih je skinuta oznaka "tajna" i iz kojih se vidi da je, još američki predsednik Regan, doneo rešenje da se koncentrišu napori da se uništi SSSR. Ta strategija je isključivala rat kao takav, već je drugim sredstvima trebalo dovesti do raspada Sovjetskog Saveza.

 

- Još dok sam bio načelnik Glavne uprave međunarodne vojne saradnje Generalštaba Rusije primetili smo da su u SAD smanjili finansiranje novih razrada strateškog naoružanja. Oni su shvatili da je održavanje atomskog oružja skupo, u suštini beskorisno, jer se ne može primeniti. Amerikanci su se, još 2003. godine, koncentrisali na pravljenje visokopreciznog oružja i razvili su koncepciju "globalnog udara" - ističe Ivašov.

*Foto: Depositphotos

U to vreme, je rusko rukovodstvo govorilo o demilitarizaciji, objašnjava general Ivašov. On kaže da je pričama o demilitarizaciji posebno bio opčinjen bivši predsednik Dmitrij Medvedev. Ivašov ističe ulogu akademika Jurija Slomonova u modernizaciji ruskog atomskog potencijala. Slomonov je, sa saradnicima, napravio rakete koje mogu da "driblaju" i zaobiđu američku raketnu zaštitu.

Za razliku od Ričarda, penzionisani general Ivašov tvrdi da atomskog rata neće biti, zahvaljujući upravo atomskom potencijalu, zbog kojeg Rusiju niko ne sme da napadne, jer bi usledio strašan odgovor.

Scroll to top