Portal Mondo.rs objavio je mišljenje direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koje vam prenosimo u celini.

Vakcina kineskog proizvođača Sinofarm, kojom je vakcinisan najveći broj građana u Srbiji je među najefikasnijim cepivima protiv delta soja virusa korona, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, apelujući na građane da se vakcinišu.

Škodrić skreće pažnju na nedovoljan broj vakcinisanih građana, naročito među mladima i navodi da je među populacijom od 18 do 30 godina vakcinisano svega 18 odsto njih, a da je vakcinacija jedini način zaštite od virusa korona.

„U Srbiji ima dovoljne količine vakcina“, kaže Škodrić.

 

Na pitanje postoje li već neka saznanja o efikasnosti pojedinih vakcina na delta soj, Škodrić kaže da je istraživanje iz Šri Lanke pokazalo da je efikasnost vakcine Sinofarm kod mladih 99 odsto, a kod starijih 94 odsto i ističe da je tu vakcinu primilo oko milion i sedamsto hiljada naših građana i da je reč o bezbednoj vakcini.

To su, kaže, pokazali podaci kobjavljeni u stručnom časopisu „Jama“ iz 2021. godine.

Kada je reč o trećoj dozi i nedoumicama oko toga treba li primiti i koju treću dozu vakcine i o mogućnosti kombinovanja vakcina različitih proizvođača, Škodrić kaže da za sada nijedna referentna institucija nije donela zvaničnu preporuku o tome.

NAJEFIKASNIJOM VAKCINOM VAKCINISANA VEĆINA SRBA: Direktorka RFZO kaže da smo sigurni protiv DELTA SOJA!

*Sanja Radojević Škodrić, Foto: Youtube printscreen / Novo jutro

„Ne postoji ni nezvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije kao ni Evropske agencije za lekove o uvođenju treće doze“, rekla je direktorka RFZO.

Ističe da se Srbija se od samog početka epidemije virusa korona ponaša ozbiljno odgovorno i da je ispred mnogih zemalja u analizama preduzetim potezima kada je reč o kovidu-19.

„Tako smo i o trećoj dozi počeli da analiziramo i pratimo dešavanja, istraživanja i preporuke proizvođača. Naša struka se intenzivno bavi time, a konačnu odluku o tome doneće Krizni štab“, rekla je Škodrić.

Scroll to top