BalkansPress

Dobro došli!

Zauzimanje Avganistana od strane talibana je "još jedna američka prevara usmerena protiv muslimana", rekao je Ramzan Kadirov, predsednik ruske federalne republike Čečenije, koji je istakao da je avganistanski militantni pokret pod kontrolom Vašingtona.

- Amerika je smislila još jednu prevaru protiv muslimana. Rekli su da nikada neće izaći iz Avganistana, a sada su napustili sve i pobegli. Zamislite, tamo ljudi ginu već decenijama. Pre pet godina broj mrtvih civila je bio dva miliona - naveo je Kadirov.

 

On tvrdi da su talibani američki projekat, i da niko ne treba da im veruje. Kadirov je podsetio da je Bin Ladena, bivšeg vođu Al-Kaide, finansirao Vašington tokom sovjetske intervencije u Avganistanu.

- Mi i naši saveznički narodi moramo da ojačamo granice, i da se pripremimo za najgore - nastavio je Kadirov, misleći na Uzbeke, Tadžike, Kirgize i Turkmene.

- Za nas to nije problem. Zaustavićemo svakoga ko ugrozi našu državu, naš suverenitet i naš narod - rekao je on.

Kadirov, koji je vatreni musliman, redovno je u javnim nastupima govorio protiv terorističkih organizacija, poput Islamske države i Talibana.

Podsetimo, situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, "sprečio krvoproliće".

Scroll to top