BalkansPress

Dobro došli!

- Mladi nevakcinisani koji prebole koronu s blažim oblikom ne smeju biti sigurni da u postkovid periodu neće imati neke od ozbiljnijih komplikacija. Virus definitivno ostavlja trajne posledice, posebno na krvnim sudovima, a ne postoji dijagnostika koja može da vidi sva oštećenja. I to će im sigurno promeniti kvalitet života, a otuda i iznenadne smrti kod pacijenta koji su, recimo, preboleli koronu u poslednjih šest meseci ili godinu dana, kaže anesteziolog, pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant kovid bolnice "Karaburma".

 

Dr Udovičić objašnjava da je vakcina protiv korona virusa kao pancir u vojsci.

- Kad ste na frontu, pancir će vas sigurno zaštititi i od metka i od gelera. I ako idete na metak, bolje da idete s pancirom. A ako idete na virus, bolje da idete sa antitelima koja će vakcina stvoriti. Jer nikad ne znate kako možete proći i s koronom i u postkovidu - objašnjava komandant kovid bolnice.

*FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Prema njegovim rečima, jedinica intenzivne nege u bolnici "Karaburma" je maksimalno popunjena, piše "Kurir". Poslednjih dana u bolnicu dolaze ljudi sa izuzetno teškom kliničkom slikom, znatno težom nego u dosadašnjim talasima.

- Oni imaju izrazitu hipoksemiju, tj. manjak kiseonika. Praktično odmah s vrata zahtevaju visoke protoke kiseonika. Visoki protoci kiseonika podrazumevaju između 10 i 15 litara kiseonika, a sve više od 15 litara moramo da premestimo u poluintenzivnu i intenzivnu i oni zahtevaju ili "haj flou", ili neki od neinvazivnih oblika ventilacije. Takvih je trenutno oko 20, a kako nemamo 20 kreveta u intenzivnoj, smeštamo ih blizu intenzivne i onda gledamo ko je najlakši u intenzivnoj da ga izmestimo. Ti pacijenti imaju obostrane pneumonije s teškim oštećenjem pluća - kaže dr Udovičić.

 

Oštećenja pluća su nepovratna

Oštećenja pluća nakon preležanog kovida su, kaže, nepovratna. Starosna granica je i u ovom talasu znatno pomerena ka mlađoj populaciji, što je, dodaje, posledica manjka vakcinisanih u toj grupaciji.

- I, nažalost, u prethodnih mesec dana imamo i dosta mladih koji su umrli, a ovde je preminuo pacijent od 30 godina, bio je nevakcinisan. I u drugim bolnicama bilo je smrtnih slučajeva od mladih od 19-20 godina. To je najteže. I svi su nevakcinisani. Svi mladi s teškom kliničkom slikom koji leže kod nas su nevakcinisani. I oni koji su završili u intenzivnoj nezi gorko su se pokajali. Ali oni koji imaju blaže forme još diskutuju s nama. Nažalost, za neke je kasno za vakcinaciju, a i za ove druge je, takođe, kasno jer će sigurno imati neke od posledica kovid infekcije - dodaje lekar.

 

10.000 zaraženih dnevno

Ukoliko nešto brzo ne uradimo, preti nam opasnost da će broj zaraženih dnevno ići i preko 10.000, upozorava dr Udovičić.

- Moramo računati da su ljudski resursi, posebno u zdravstvenom sistemu, ograničeni, kao i kreveta kojima raspolažemo, bez obzira na to što smo dodatnih 2.000 dobili s kovid bolnicama u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu. I zato moramo uraditi sve da ne dođemo u situaciju da sve to popunimo. Na kraju krajeva, i broj zdravstvenih radnika je ograničen i ponovo prelazi iz nekovida u kovid, što je frustrirajuće za sve njih. Tako se i ova bolnica uglavnom popunjava s VMA, koji je pun, a mora i nama da daje ljude.

U ovom talasu mu je, priznaje, najteže pala smrt tridesetogodišnjaka koji nije bio vakcinisan.

- Nema reči koje mogu da opišu taj trenutak i taj osećaj, nemate utešnu reč za čoveka koji je izgubio dete. Upečatljivo mi je i što je veliki broj mladih nevakcinisanih ovde smeštenih i dalje protiv vakcine. Nemaju objašnjenje, veruju pričama Gugl doktora i raznoraznih šarlatana. Čak su i vrlo negativno nastrojeni prema uslovima smeštaja, lečenja i osoblju, što nas dodatno iritira. I zato molimo sve koji ne žele da prime vakcinu da, kada dođu u bolnicu, budu strpljivi, da imaju razumevanja za nas koji ovaj posao radimo skoro dve godine.

 

Novi sojevi virusa

Kako objašnjava dr Udovičić, potrebno je sprovesti ozbiljniju kampanju vakcinacije, ali i što pre trećom dozom vakcinisati sve koji su primili prve dve, što se posebno odnosi na stariju populaciju. S druge strane, napominje, pozitivnim merama treba stimulisati sve vakcinisane, to jest kovid propusnicama.

- Dok se ne stekne globalni kolektivni imunitet, nema kraja izmenama virusa i novim sojevima. Nažalost, vrlo brzo možemo očekivati nove, još gore sojeve - zaključuje dr Udovičić.

*FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Najmlađi pacijenti imaju 14 godina

U kovid bolnici "Karaburma" leže dva pacijenta od 14 godina, koji nisu vakcinisani. Dr Udovičić kaže da je za vakcinaciju dece starije od 12 godina, jer "oni i mlađa populacija predstavljaju glavni izvor gde virus nesmetano cirkuliše i mutira". I oni, kaže lekar, mogu imati posledice od virusa iako imaju blagu kliničku formu.

Podseća da je teška klinička slika podrazumeva da je ova bolest sistemska.

- Ne samo da virus napada pluća već i generalno sve organe i mnogi od pacijenata će, nažalost, imati velike posledice. Bolest napada i srce, bubrege, centralni nervni sistem i sve vitalne organe. Ostaviće trajne posledice kod jednog broja pacijenata, koje će se odraziti i na njihovu radnu aktivnost i na njihov kvalitet života i, nažalost, kod nekih i na dužinu života.

Scroll to top