BalkansPress

Dobro došli!

Zamenik državnog sekretara Saveta bezbednosti Belorusije general-major Vladimir Arčakov ocenio je da će u slučaju velikog sukoba u Evropi baltičke države jednostavno biti uništene.

- Što se tiče naših drugih zapadnih, tačnije severozapadnih suseda (osim Poljske), oni sami po sebi ne predstavljaju ništa u vojnom smislu - rekao je Arčakov u intervjuu za časopis Nacionalna odbrana.

PROČITAJTE: STIŽU NOVE POMOĆI DRŽAVE: Posle Nove godine još 170 evra za jednu grupu građana

 

On smatra da je najveća opasnost ponašanja balatičkih država u stalnoj i, kako je rekao, "bukvalno smesnoj" eskalaciji situacije, kao da one sanjaju o ozbiljnom sukobu, ne uzimajući u obzir da će ih, u slučaju da do njega ziasta dođe, sukobljeni centri moći jednostavno zbrisati sa lica zemlje.

АКО ПОЧНЕ РАТ, ТЕ ЗЕМЉЕ ЋЕ БИТИ ЗБРИСАНЕ: Страшно упозорење белоруског генерала

*Foto: Jutjub/ATN: novosti Belarusi i mira/Ministarstvo odbrane Belorusije

Rusija više nije deo Sporazuma o otvorenom nebu

Rusija se juče i zvanično povukla iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljava obavljanje nenaoružanih posmatračkih letova iznad teritorija zemalja potpisnica.

- Od 18. decembra 2021, Rusija nije više članica Sporazuma o otvorenom nebu i, samim tim, nije deo grupe država članica koje se pridržavaju tih odredbi - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

 

U saopštenju ruskog ministarstva ocenjuje se da će se efikasnost Sporazuma o otvorenom nebu naglo smanjiti bez učešća Rusije i SAD.

- Zona njegove primene smanjiće se za oko 80 odsto, a broj misija na otvorenom nebu, planiranih za 2022, naglo će opasti", navodi se u saopštenju i ocenjuje da odgovornost za "degradaciju ugovornog režima - snose SAD.

U saopštenju se dodaje da Rusija poštuje odluku država učesnica, koje su i dalje deo sporazuma, da nastave s njegovim sprovođenjem.

- Želimo im konstruktivan i plodan zajednički rad - poručilo je ministarstvo.

SAD su se 22. novembra 2020. godine povukle iz Sporazuma o otvorenom nebu, za vreme vlasti tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Rusko Ministarstvo spoljniih poslova objavilo je 15. januara 2021. godine da je Moskva pokrenula unutrašnje državne procedure za izlazak iz sporazuma.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 7. juna zakon o izlasku iz Ugovora o otvorenom nebu.

Scroll to top