Diskriminacija ruskog naroda zbog događaja u Ukrajini je nečuvena i veoma šokantna, izjavio je unuk prvog predsednika Pete francuske republike Šarla de Gola, Pjer de Gol. Podsetimo da se ugavnom sve vodeće javne ličnosti u Francuskoj pozivaju da je jedini put Francuske, “golizam” i “golistička politika”. Da li je u stvarnosti zaista tako?

„Moj deda je uvek podržavao i branio potrebu da se i u najtežim momentima istorije grade i održavaju čvrsti odnosi sa Rusijom. Voleo je Rusiju. Rusiju volimo i moja porodica i ja i njen narod, ruski narod, čije pravo na svojinu se tako nepravedno narušava u celom svetu“, rekao je De Gol na prijemu u ambasadi Rusije u Parizu povodom Dana Rusije, prenosi portal Sputnjik a piše Politika.

PROČITAJTE: Medvedev: Ko kaže da će za dve godine Ukrajina uopšte postojati

 

Prema njegovim rečima, ovo što se dešava podseća ga na najgora vremena okupacije i Višijevskog režima u Francuskoj. „A da li su i umetnici i ruski sportisti krivi? Ova sistematska i neselektivna politika eksproprijacije i diskriminacije celog ruskog naroda je za mene nečuvena i veoma šokantna“, istakao je on.

Kako je naveo, američke sankcije protiv Rusije izazvale su duboku ekonomsku krizu u Evropi i slabe Evropljane.

*Pjer de Gol / Foto: Printscreen

PROČITAJTE: Kinezi oduševljeni Putinovim trikom: Stekao prednost i prešao u kontranapad!

„Svi danas prepoznaju odgovornost Sjedinjenih Američkih Država u aktuelnom sukobu, kobnu ulogu NATO-a koji se stalno širi i nepromišljenu politiku ukrajinske vlade. Ukrajinske vlasti, podstaknute lepim obećanjima, američkim i evropskim iluzijama, sprovodile su nepriličnu politiku prema ruskom stanovništvu Donbasa, umnožavajući diskriminaciju, pljačku i bombardovanja“, rekao je De Gol.

Prema njegovim rečima, Zapadnjaci su dozvolili Vladimiru Zelenskom, „njegovim oligarsima i neonacističkim vojnim grupama da upadnu u vrtlog rata“. On smatra da Amerikanci žele da izazovu novu konfrontaciju Istoka i Zapada, čija je jedina svrha da oslabe i podele Evropu, kao i da joj nametnu svoje direktive, ekonomiju i sistem.

 

„Sankcije nisu efikasne, one samo slabe Evropljane i druge narode sveta, izazivajući duboku, sistemsku i trajnu ekonomsku krizu koja već pogađa sve nas – od cene hleba do cene ogreva i goriva, kao i nestašica hrane, sirovina i industrijskih metala – Amerikanci slabe Evropljane radi sopstvene koristi. Da li smo zaboravili da su najmanje jedan vek sve velike finansijske krize dolazile iz Sjedinjenih Država?“, istakao je unuk francuskog generala.

De Gol je naveo da Francuska i Rusija treba zajedno da rade na ujedinjenju i bezbednosti Evrope, u interesu Pariza je održavanje dobrih odnosa sa Moskvom.

Makron i Šolc pozvali na hitan prekid vatre, Putin zatražio da izvrše  pritisak na Ukrajinu - Svet - Dnevni list Danas

*Foto: Fonet / Ap

PROČITAJTE: Za Ruse više ne važe presude iz Strazbura!

„Došao sam ovde da još jednom jasno i glasno kažem da je u interesu Francuske da održava dobre odnose sa Rusijom i da kažem da treba zajedno da radimo na unapređenju ujedinjenja i bezbednosti našeg kontinenta, kao i ravnoteže i mira u celom svetu“, ocenio je on. De Gol je naveo da bi želeo da francuski predsednik Emanuel Makron pokaže više volje i hrabrosti umesto što pati od politike koju nameću SAD, koje ga čini zavisnim.

„U sadašnjoj strašnoj i opasnoj situaciji Francuska može i mora da igra glavnu ulogu. Francuska i Rusija su obe ćerke Evrope… Dozvolite mi da citiram generala De Gola: ‘Mi u Francuskoj nikada nismo smatrali Rusiju neprijateljem. Zalažem se za razvoj francusko-ruskog prijateljstva i nikada nisam slao niti ću slati oružje ljudima koji bi se borili protiv Sovjetske Rusije’“, naglasio je unuk Šarla de Gola.

Scroll to top