BalkansPress

Dobro došli!

Zapad se nostalgično vraća zastareloj politici „obuzdavanja“, ovog puta protiv integracije Globalnog juga. Na njihovu nesreću, ostatak sveta nastavlja da se udružuje.

Nekada davno, postojala je Gvozdena zavesa koja je delila evropski kontinent. Skovan od strane bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila, termin se odnosio na napore tadašnjeg Sovjetskog Saveza da stvori fizičku i ideološku granicu prema Zapadu. Zapadu koji je vodio politiku obuzdavanja uticaja komunizma.

Ako film ubrzamo do današnje epohe tehno-feudalizma, videćemo da sada postoji ono što bi trebalo nazivati Limenom zavesom, fabrikovanom od strane plašljivog, neupućenog kolektivnog Zapada, i to pomoću G7 i NATO. Ovog puta kako bi se obuzdala integracija Globalnog Juga.

 

BRIKS PROTIV G-7

Najnoviji i najznačajniji primer ove integracije ispoljio se u obliku prošlonedeljnog BRIKS+ onlajn samita koji je organizovao Peking. Ovo je daleko prevazišlo iscrtavanje kontura „novog G8“, a kamoli alternativu G7.

Dovoljno je pogledati predstavnike pet istorijskih članica BRIKS (Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike): nailazimo na mikrokosmos Globalnog Juga koji obuhvata Jugoistočnu Aziju, Centralnu Aziju, Zapadnu Aziju, Afriku i Južnu Ameriku – što daje istinsku težinu onom „globalnom“ u kovanici „Globalni Jug“.

*Foto: Mihail Metcelь / POOL / TASS

Jasne poruke ruskog predsednika Vladimira Putina na pekinškom samitu puno otkrivaju i u oštrom su kontrastu sa propagandom G7, a namenjene su čitavom Globalnom Jugu:

– Rusija će ispuniti svoje obaveze isporučivanja energenata i đubriva.

– Rusija očekuje dobru žetvu – pa će moći da snabde svetska tržišta količinama od oko 50 miliona tona žitarica.

– Rusija će omogućiti prolaz brodovima koji transportuju žito u međunarodne vode, iako je Kijev minirao ukrajinske luke.

– Negativna situacija povodom ukrajinskog žita veštački je naduvana.

– Oštar rast inflacije širom sveta rezultat je neodgovornosti zemalja G7, a ne „Operacije Z“ u Ukrajini.

– Disbalans u međunarodnim odnosima kuva se dugo vremena i postao je neizbežan rezultat erozije međunarodnog prava.

 

Alternativni sistem

Putin je takođe direktno posvetio pažnju i jednoj od ključnih tema koje se u BRIKS-u temeljno razmatraju još od početka 2000-ih: stvaranju i implementaciji međunarodne rezervne valute.

„Ruski finansijski mesindžer sistem je otvoren za povezivanje sa bankama zemalja BRIKS“.

„Ruski platni sistem MIR širi svoje prisustvo. Istražujemo mogućnost stvaranja međunarodne rezervne valute zasnovane na korpi valuta BRIKS“, rekao je ruski lider.

Ovo je neizbežno nakon histeričnih sankcija kojim je Zapad ispratio „Operaciju Z“: Moskva će nametnuti totalnu dedolarizaciju, a uvećaće se trgovina između zemalja BRIKS. Na primer, do 2030. godine, četvrtina svetske naftne potražnje poticaće iz Kine i Indije, a Rusija će biti njihov glavni snabdevač.

*Premijer Indije i predsednici Rusije i Kine na 9. samitu BRIKS-a u kineskom Sjamenu, 4. septembar 2017.

„RIK“ iz BRIKS-a prosto ne može da rizikuje da ga finansijski sistem kojem dominira G7 isključi. Čak ni da ga tera da hoda po žici. Indija počinje da shvata igru.

U njegovom sadašnjem obliku, BRIKS predstavlja 40 odsto svetske populacije, 25 odsto svetske ekonomije, 18 odsto svetske trgovine, a njegov doprinos svetskom ekonomskom rastu iznosi preko 50 odsto. Svi indikatori rastu.

Sergej Storčak, direktor ruske banke VEG, objasnio je ovo vrlo diplomatično: „Ukoliko glasovi nastajućih tržišta ne budu saslušani u godinama pred nama, moraćemo vrlo ozbiljno da razmislimo o uspostavljanju paralelnog regionalnog, pa možda i globalnog sistema“.

„Paralelni regionalni sistem“ već je predmet aktivne diskusije između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Kine, čime koordiniše ministar za makroekonomske integracije Sergej Glazjev, koji je nedavno objavio zapanjujući manifest u kojem se ističe njegova ideja svetskog ekonomskog suvereniteta.

 

Razvijanje sveta u razvoju

Ono što se bude događalo na transevroazijskom finansijskom frontu odvijaće se paralelno sa za sada malo poznatom kineskom razvojnom strategijom: Globalnom razvojnom inicijativom (Global Development Initiative – GDI), koju je predsednik Si Đinping najavio na sednici Generalne skupštine UN prošle godine.

GDI se može tretirati kao mehanizam podrške za sveobuhvatnu strategiju koja ostaje u formi Inicijative „Pojas i put“ (Belt and Road Initiative – BRI), a sastoji se od ekonomskih koridora koji povezuju Evroaziju sve do njenog zapadnog poluostrva – Evrope.

U okviru BRIKS samita, u delu o svetskom razvoju, Globalni Jug je naučio nešto više o GDI, inače uspostavljenom još 2015. godine.

Ukratko, GDI ima za cilj da saradnju povodom međunarodnog razvoja stavi u turbo napon, i to dopunjujući njene finansije čitavom paletom institucija, na primer: Fondom saradnje Jug-Jug, Međunarodnom razvojnom asocijacijom, Azijskim razvojnim fondom i Svetskom ekološkom asocijacijom.

Prioriteti uključuju „smanjenje siromaštva, prehrambenu bezbednost, reakciju na COVID-19 i vakcine“, industrijalizaciju, te digitalnu infrastrukturu. Posledično, početkom 2022. godine uspostavljena je Grupa prijatelja GDI, a u njenim redovima već je 50 zemalja.

BRI i GDI bi trebalo da napreduju kao tandem, a Si je tokom BRIKS samita jasno ukazao da „neke države politizuju i marginalizuju razvojnu agendu tako što grade zidove i nameću obogaljujuće sankcije drugima“.

No, održivi razvoj nije baš po ukusu G7, a kamoli NATO.

 

Sedmorka protiv sveta

Proklamovani glavni cilj samita G7 u Šlos-Elmau na Bavarskim Alpima je „projekcija jedinstva“, kako bi se pristalice kolektivnog Zapada (uključujući i Japan) ujedinile u održivoj i neograničenoj „podršci“ nepovratno propaloj ukrajinskoj državi.

To je deo „borbe protiv Putinovog imperijalizma“, ali tu su takođe i „borba protiv gladi i siromaštva, zdravstvenih kriza i klimatskih promena“, kako je nemački kancelar Šolc rekao Bundestagu.

U Bavarskoj, Šolc je predstavio Maršalov plan za Ukrajinu – suludi koncept ako se ima u vidu da bi Kijev i njegovi posedi mogli da budu svedeni na bedni komadić države do kraja 2022. godine. Ideja da će G7 raditi na „sprečavanju katastrofalne gladi“, kako je Šolc to formulisao, dodatno zaoštrava vrhunac ovog ludila, pošto lebdeća opasnost od gladi predstavlja direktnu posledicu sankcionaške histerije G7.

*Italijanski premijer Mario Dragi, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik SAD Džo Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc, britanski premijer Boris Džonson, kanadski premijer Džastin Trudo, japanski premijer Fumio Kišida, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poziraju za grupnu fotografiju prvog dana trodnevnog samita G7 u Šlos Elmau, u blizini Garmiš-Partenkirhena, 26. juna 2022. (Foto: EPA/EFE)

Činjenica da je Berlin pozvao Indiju, Indoneziju, Južnu Afriku i Senegal kao dodatke G7 služi kao dodatni komični detalj.

Bilo bi uzaludno očekivati od skupine izuzetnih mediokriteta koji su se „ujedinili“ u Bavarskoj pod de fakto liderom Evropske komisije (EK) – firerom Ursulom fon der Lejen – bilo kakvu ozbiljnu analizu sloma svetskih lanaca snabdevanja i razloga koji su primorali Moskvu da smanji isporuke gasa Evropi. Umesto toga, okrivili su Putina i Sija.

Dobrodošli u Limenu zavesu – verziju intermarijuma za 21. vek, koja se proteže od Baltika do Crnog mora, dirigovana od strane Imperije laži, kompletirana apsorpcijom zapadne Ukrajine u Poljsku, trojcem baltičkih patuljaka, Bugarskom, Rumunijom, Slovenijom, Češkom, pa čak i natoljubivom Švedskom i Finskom – svi oni biće zaštićeni od „ruske pretnje“.

 

EU van kontrole

Uloga EU, koja dominira nad Nemačkom, Francuskom i Italijom unutar G7, naročito je poučna, naročito sada kada je Britanija ponovo u statusu nevažne ostrvske države.

Čak 60 evropskih „direktiva“ biva izdato svake godine. One se moraju bespogovorno prevesti u unutrašnje zakonodavstvo svake članice EU. U većini slučajeva, o njima nema nikakve debate.

Tu je još i preko 10.000 evropskih „odluka“, u kojim „eksperti“ Evropske komisije (EK) iz Brisela izdaju „preporuke“ svakoj vladi, i to izvlačeći ih pravo iz neoliberalnog kanona, povodom njihovih izdataka, prihoda i „reformi“ (zdravstva, obrazovanja, penzija), što se sve naravno mora poštovati.

Stoga su izbori u svakoj članici EU apsolutno besmisleni. Šefovi nacionalnih vlada – Makron, Šolc, Dragi – su puki izvršioci. Demokratska debata nije dozvoljena: „demokratija“, kao i „vrednosti EU“, nisu ništa više od dimne zavese.

Realnu vlast ima gomila aparatčika koja deluje vrhunski tajnovito, a odabrana je kompromisom izvršnih vlasti.

EK je potpuno van svake kontrole. Zato je onakav zapanjujući mediokritet kakav je Ursula fon derj Lejen – ranije poznata kao najgori ministar odbrane u istoriji savremene Nemačke – katapultiran da postane aktuelni firer EK koji diktira spoljnu, energetsku, pa čak i ekonomsku politiku.

 

Predjelo

Sa tačke gledišta Zapada, Limena zavesa je, i pored svih svojih zlokobnih tonova Hladnog rata 2.0, samo predjelo za ono glavno: tvrdokornu konfrontaciju duž azijsko-pacifičke regije (preimenovane u „Indo-Pacifik“). Biće to preslikan ukrajinski scenario za obuzdavanje kineskih projekata BRI i GDI.

Kao kontraudar, interesantno je posmatrati kako kinesko ministarstvo spoljnih poslova sada detaljno ističe kontrast između BRIKS, odnosno BRIKS+, i imperijalističkog tabora AUKUS/Četvorka (Quad)/IPEF.

BRIKS se zalaže za de fakto multilateralizam, fokusiran je na globalni razvoj, saradnju za ekonomski oporavak i unapređenje upravljanja svetom.

Sa druge strane, tabor okupljen oko SAD zalaže se za hladnoratovski mentalitet, eksploataciju zemalja u razvoju, gangstersko obuzdavanje Kine i politiku „Amerika na prvom mestu“ koja cementira monopolistički „na pravilima bazirani međunarodni poredak“.

Bilo bi naivno očekivati od vođa G7 okupljenih u Bavarskoj da shvate, na primer, apsurdnost nametanja plafona cena na ruski izvoz nafte i gasa. Ukoliko se to zaista desi, Moskvi neće biti nikakav problem da u potpunosti preseče snabdevanje G7 energentima. A ukoliko druge države budu isključene, cena nafte i gasa koji uvoze drastično će skočiti.

*Snajperista obezbeđuje samit NATO alijanse u Madridu, 29. jun 2022. (Foto: NACHO DOCE/REUTERS)

BRIKS krči put

Tako da ne treba da čudi što budućnost nije šarena. U zapanjujućem intervjuu za belurusku državnu televiziju, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sumirao je da se „Zapad boji poštene konkurencije“.

Otuda vrhunac kulture ukidanja i „suzbijanja svega što na bilo koji način kontrira neoliberalnoj viziji i poretku sveta“. Lavrov je takođe sumirao i buduće korake za dobrobit čitavog Globalnog Juga.

„Nije nam potreban novi G8. Već imamo strukture, pre svega u Evroaziji. EAEU aktivno promoviše procese integracije sa Narodnom Republikom Kinom, pridružuje kinesku Inicijativu Pojas i put sa evroazijskim integracionim planovima. Članovi Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije pažljivo proučavaju ove planove. Jedan deo njih zaključuje sporazume o zonama slobodne trgovine sa EAEU. Šangajska organizacija za saradnju takođe je deo ovih procesa. Postoji još jedna struktura izvan geografskih granica Evroazije“.

„To je BRIKS. Ova asocijacija sve manje se oslanja na zapadnjački način poslovanja i na zapadnjačka pravila o međunarodnim valutnim, finansijskim i trgovinskim institucijama. Oni (zemlje okupljene u BRIKS, prim. prev.) preferiraju ravnopravnije metode u kojim nijedan proces ne zavisi od dominantne uloge dolara ili neke druge valute. G20 u potpunosti predstavlja BRIKS i još pet zemalja koje dele pozicije BRIKS, dok su G7 i njihove pristalice sa druge strane barikada“.

„Ovo je ozbiljan balans. G20 mogao bi da se raspadne ukoliko ga Zapad upotrebi za rasplamsavanje konfrontacija. Strukture koje sam spomenuo (ŠOS, BRIKS, ASEAN, EAEU i ZND) oslanjaju se na konsenzus, uzajamno uvažavanje i balans interesa, umesto na zahtev da se prihvati realnost unipolarnog sveta“.

Limena zavesa? Pre će biti pocepana zavesa.

(Izvor: The Cradle / Prevod: Vladan Mirković/Novi Standard)

 

Scroll to top