BalkansPress

Dobro došli!

Raspoređivanje pomorske baze NATO-a u Albaniji je neprijatno za Rusiju, ali nije kritično, siguran je politikolog Aleksandar Formančuk.

On je u razgovoru za RIA Fan prokomentarisao predstojeće pregovore albanskog premijera Edija Rame i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o organizovanju ovog objekta u luci Drač.

PROČITAJTE: BLUMBERG OTKRIVA KAKO JE PUTIN NADIGRAO ZAPAD: Manevar ruskog predsednika za glavobolju rivala

 

- Trenutna situacija više nije situacija u kojoj je SSSR bio u globalnoj konfrontaciji sa Sjedinjenim Državama. Jer danas, bez obzira gde se nalaze vojne baze, Rusija može lako da ih pogodi svojim visoko preciznim oružjem – raketama Sarmat. Upravo prisustvo ovih projektila u Ruskoj Federaciji poništava važnost koraka ka stvaranju vojnih baza NATO-a. Zbog toga je, naravno, prisustvo pomorske baze NATO-a u Draču neprijatno sa stanovišta ovako totalnog napada na pozicije Rusije, ali ne i kritično. Na kraju krajeva, naša zemlja je spremna, ako je potrebno, da odbije udarac - rekao je politikolog.

*Foto: Shutterstock / Ilustracija / Jutjub / WAR ARCHIVE

PROČITAJTE: Dramatično obraćanje šefova FBI-a i MI5: Kina nam je veća pretnja nego što mislite! Gledaju Ukrajinu i uče...

Albanski premijer Edi Rama izjavio je nedavno da je Albanija pozvala NATO da učestvuje u sufinansiranju vojnog dela nove luke u Draču, odnosno postavljanje pomorske baze vojnog saveza u toj luci.

- Na samitu smo razgovarali o našem projektu i uskoro verujem da ćemo se vratiti u Brisel radi nastavka pregovora o predlogu koji je izazvao, ne samo interesovanje već i želju za produbljivanjem razgovora o postavljanju pomorske baze NATO-a u novoj luci u kojoj se, osim komercijalnog i trgovinskog dela, očekuje i vojni - rekao je Rama.

Scroll to top