BalkansPress

Dobro došli!

Doktorka Nadežda Basara, direktorka Interne klinike "Malteški vitezovi" u Flensburgu, u Nemačkoj, tvrdi da nije potrebno čuvati matične ćelije iz pupčane vrpce radi transplatacije u slučaju teške bolesti.

"Čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce beba nepotrebno je bacanje novca", rekla je Basara u intervjuu podgoričkom listu "Pobjeda" i navodi da u svetu postoji više od 20 miliona potencijalnih donora, pa je mogućnost da se pronađe podudaran donor za 20.000 transplatacija godišnje veća od 90 odsto.

 

Prema rečima Basare, poreklom iz Crne Gore, poznate po veoma uspešnom lečenju leukemijskih i drugih teških bolesti, svaka zemlja pri zavodu za transfuziju krvi treba da ima banku potencijalnih donora matičnih ćelija, koje se dobijaju tipizacijom odraslih osoba od 18 do 50 godina, a koja bi bila uključena u svetsku banku podataka.

Doktorka Basara, takođe, tvrdi da se "na Balkanu" mnogo greši u dijagnostifikovanju teških bolesti. Po njenim rečima, ne ispituju se svi faktori, važni za primenu određenih terapija.

Ona je navela da je u 2019. godini na svojoj klinici imala 10 teških bolesnika iz Crne Gore, upućenih preko Fonda zdravstva, i da je kod svih uspešno obavljena transplatacija matičnih ćelija.

Doktorka Basara, takođe, upozorava da ulje kanabisa "nije nikakav lek, niti terapija u lečenju malignih bolesti".

"Kanabis je samo droga koja kratkotrajno ublažava i mučninu", rekla je Basara.

(Izvor: Beta)

Scroll to top