BalkansPress

Dobro došli!

Đurđica Barlović koja je važila za jednu od omiljenih na prostorima tadašnje Jugoslavije bila je prva pevačica kultnog benda "Novi fosili".

Dami moćnog i raskošnog glasa od samog početka svi su predviđali blistavu i perspektivnu karijeru, a njena ljubav prema muzici datirala je od ranog detinjstva.

Prvi nastup imala je samo sa 13 godina na dečijem festivalu, a prvi put se pojavila pred kamerama u beogradskoj zabavnoj emisiji "Obraz uz obraz" 1974. godine, kada je nastupila sa pesmom "Kad bi bio samo moj".

 

Đurđica je upisala Srednju građevinsku školu, međutim znala je da je muzika jedino čime želi da se bavi.

Spakovala sam kofere i rekla roditeljima da idem. Da sam znala šta me čeka sigurno nikada ne bih mrdnula iz Splita - otkrila je ona u jednom intervjuu.

Kao pevačica "Novih fosila" stekla je veliku slavu, a 1977. godine na Splitskom festivalu oduševili su čitav region pesmom "Diridonda", nakon čega su izdali i prvu ploču "Da te ne volim".

*Foto: Printscreen

Međutim, 1982. godine, Đurđica je odlučila da napusti bend kako bi se posvetila porodici, a na njeno mesto došla je Sanja Doležal.

- Đurđica je otišla od nas kada je želela da sredi svoj porodični život, jer mi smo radili urnebesnim tempom. Njoj je porodica bila važnija od nas, važnija od bilo kakvog nastupa, novca. Ona je bila rođena za majku, suprugu, a opet, s druge strane, isto tako je bila vrhunska pevačica... i to kakva! Nikada zbog nje nismo otkazali koncert, nikada joj nije "pukao" glas - ispričao je svojevremeno vođa "Novih fosila" Rajko Dujmić.

 

Đurđica se udala za stomatologa Bracu, sa kojim je dobila dva sina - Hrvoja i Bornu. Pre nego što je odlučila da napusti grupu, pevala je čak i u trudnoći, sa stomakom do zuba, ne želeći da se odrekne scene jer je muzika bila njen život.

Preminula je od posledica akutnog infartka u Internoj bolnici u Zadru, u 42. godini, ostavivši iza sebe supruga i dva sina.

- Bila je čvrstog i stabilnog zdravlja. Zato me je i iznenadio taj prerani odlazak. Tog dana kada je umrla, verovali ili ne, svi satovi u mom stanu su stali. Kasnije sam čuo tu tužnu vest - rekao je tada Rajko Dujmić.

 

Scroll to top