BalkansPress

Dobro došli!

"Ostvarila sam svoje dečje snove, ali nije bilo lako", kaže Bosiljka Novaković, prva žena kontrolor leta u bivšoj Jugoslaviji i jedna od tri u celom svetu.

Ona sada ima 82 godine, uživa u penziji i unucima i mnogo putuje.

Bosiljka Novaković kaže da kad je počinjala da radi njeni šefovi nisu verovali da je ženi mesto na kontroli leta.

 

"Bila sam uporna. Završila sam školu i radila posao koji volim. Verujem da je to najvažnije, jer samo tako ništa onda nije napor da se uradi", rekla je ona.

Seća se da su piloti bili iznenađeni kad čuju ženski glas i da su neretko dolazili da se upoznaju kad slete.

"Sada je lakše, jer je tehnika mnogo napredovala. Vidi se svaki avion, njegova brzina, signal i imate sliku. Tad nije bilo slike nego zamisliš u glavi gde se nalazi avion kad ti jave tačku sa koje treba da se jave", priča Bosiljka Novaković.

PROČITAJTE: Neustrašiva Anja je jedini ženski vojni pilot u Srbiji i svakodnevno pomera granice: Muškarci je se plaše, a žene je obožavaju (FOTO)

Bilo je mnogo stresnih situacija, a i danas se seća svih detalja o avionskoj nesreći 18. januara 1977. u kojoj je poginuo predsednik Saveznog izveršnog veća Jugoslavije Džemal Bijedić.

"Vodila sam taj avion i sugerisala da se vrati. Vreme nije valjalo, nema radara i nema po čemu da sleti. Međutim, vojni pilot je naučio da sluša i poslušao je Džemala Bjedića", rekla je ona.

 

Bjedić je tog dana prisustvovao u Beogradu na batajničkom aerodromu ispraćaju predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u Libiju. Po povratku za Sarajevo njegov avion udario je u brdo Inac u blizini gradića Kreševa. Pored Džemala tada su poginuli i njegova supruga Razija, saradnici Zijo Alikalfić i Smajo Hrla i piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Po saznanju za tragediju Tito se vratio u zemlju na sahranu Bjedića u Sarajevu.

PROČITAJTE: BILE SU MLADE, LEPE I FATALNE! PRAVILE SU NAJMOĆNIJE ŽURKE NA DEDINJU: Ćerke bivšeg predsednika Jugoslavije umrle su iste godine, a njihova SMRT i danas je obavijena VELOM TAJNE

(BalkansPress / b92.net)

Scroll to top