BalkansPress

Dobro došli!

Brutalno nasilni, s reputacijom veterana balkanskih ratova, ubrzo su sa prostitucije prešli i na krijumčarenje ljudi, oružja i droge u Veliku Britaniju.

Razorni balkanski ratovi, kako piše engleski San, doneli su veliki broj Albanaca do britanske obale u potrazi za novim životom.

List kaže da su imigracione vlasti tada, krajem devedesetih i početkom 2000-tih napravile propust dopuštajući tolikom broju izbeglica da uđu u Veliku Britaniju i da su posledice toga danas i te kako vidljive, naročito u svetu kriminala.

 

Naime, među izbeglica je bio veliki broj Albanaca koji su tvrdili da su sa Kosova, iako je sada jasno da su zapravo pobegli iz Albanije, a ovaj fenomen britanski mediji nazivaju "najvećim slučajem prebacivanja državljanstva" u skorijoj istoriji imigracije u Velikoj Britaniji.

Među izbeglicama našla se i grupa ratnih veterana koja je htela da se oproba u engleskom podzemlju i ostvari svoj "pečat". Mnogi od njih su stigli u London, gde su počeli da rade kao izbacivači u noćnim klubovima, ponajviše u četvrti gde je trgovina seksom i ostalim porocima najjača - u Sohou. Njega je držala malteška mafija, koju su Albanci ubrzo počeli da potiskuju, trasirajući sebi put ka vrhu piramide ovih ilegalnih poslova.

Albanci su počeli da rade za šefove seksualne trgovine ženama, da bi vremenom ojačali toliko da su sami držali lanac prostitucije.

 

U svojoj knjizi "Ovo je London", Ben Džuda je opisao kako su Albanci preuzeli Soho:

-Prvi Maltežanin pao je na kolena kad su albanski izbacivači uperili pištolje u njegovu glavu. Patetično drhteći u svojoj ljubičastoj jakni, pristao je da im proda svoj posao. međutim, onda su im zatrebale devojke, one koje su bolje i jeftinije od postojećih u poslu. Jedan Albanac je seo u kamion i odvezao se u Moldaviju. Vozili su se po tamošnjim selima i šacovali lepe devojke, nudeći im karijere konobarica i modela. Kad su pristale, usput su ih silovali i bacili u promet.

I policija je bila zatečena brutalnošću Albanaca. Kažnjavali su i žene koje su radile za njih zbog najmanjih grešaka. Ovaj pristup je potpuno uzdrmao seksualnu trgovinu u podzemlju.

Pol Holms, bivši policijski inspektor i šef jedinice za seksualnu trgovinu, opisao je kako je brutalnost Albanaca šokirala njegov tim inspektora.

-Albanci su brutalno zlostavljali žene i kad to nije bilo potrebno. Susretali smo se sa ženama koje su bile teško povređene maltene bez ikakvog razloga i to na lud način. Većina organizovanih kriminalnih grupa koje uvode žene u prostituciju bi nanele ženama povrede u stilu makro-lupetanja. Ali, Albanci su ubijali boga u njima - bili su užasno nasilni. U poređenju sa njima Sicilijanci su mi delovali kao ženska škola. velikom brzinom su počeli da preuzimaku velike delove londonske prostitucije i nastavili su da se šire. U početku su delovali prilično amaterski i sirovo, ali su za kratko vreme postali profesionalni i tako počeli da zarađuju više novca. Londonska trgovina seksom je ogromno tržište, pa smo strahovali da bi mogli početi da šire posao i na druge delatnosti. na primer, na trgovinu narkoticima - ispričao je Holms.

 

Brutalno nasilni albanski kriminalci, sa reputacijom veterana balkanskih ratova, ubrzo su sa prostitucije prešli i na krijumčarenje ljudi, oružja i droge u Veliku Britaniju. U Evropi su postali saveznici turskim i italijanskim bandama kao izvršitelji, ubice i trgovci heroinom iz Avganistana.

Jedna od najpoznatijih albanskih bandi u Velikoj Britaniji je Hellbanianz (Albanci iz pakla - prim. aut) koja je drsko na društvenim mrežama počela da objavljuje fotografije i snimke na kojima se nalaze paketi droge, gomile novca, besni automobili, oružje...

Britanski mediji objašnjavaju da je tzv. šiptarska mafija poznata po lojalnosti svojih članova i veoma osvetoljubiva, te da primenjuje tradicionalne kanone ponašanja kao što je "besa" (održavanje obećanja) i "krvna osveta". Njihov ulazak na trište kokaina značio je da je ova droga u maloprodaji postala najjeftinija u poslednjih 30, a čistoća "robe" najviša u poslednjih 10 godina.

Scroll to top