Iako ste možda nekad čuli da pušenje marihuane s vremena na vreme može da doprinese zdravlju, naučnici su dokazali potpuno suprotno - zbog ove aktivnosti može se promeniti deo mozga zadužen za pamćenje!

Čak iako ste marihuanu koristili u pubertetskom dobu i davno prestali, vaše dugoročno pamćenje još uvek trpi posledice.

Kroz istraživanje utvrđeno je da osobe koje su pušile marihuanu svakog dana najmanje tri godine nemaju normalan izgled hipokampusa, dela mozga povezanog sa dugoročnom memorijom - prenosi Time.

 

"Fokusirali smo se na mozak odraslih osoba koje su kao tinejdžeri koristili marihuanu, jer smo želeli da otkrijemo da li se njihova anatomija mozga i pamćenje razlikuje u odnosu na osobe koje nisu pušile travu", objasnio je doktor Metju Smit, autor studije. Na kraju, dokazano je da što je duže neko koristio kanabis, oblik hipokampusa bio je više izmenjen.

"Što je bila veća razlika u izgledu hipokampusa, to su bili i lošiji rezultati testa pamćenja", dodao je Smit i otkrio da su 20-godišnjaci koji su ranije praktikovali pušenje trave imali 18 odsto slabije rezultate. Takođe, osobe obolele od šizofrenije koje su pušile marihuanu u mladosti, imali su čak 26 odsto gore rezultate od šizofreničara koji je nikad nisu ni probali.

"Komponente marihuane utiču na receptore u mozgu i menjaju njegovu strukturu, a te promene su najverovatnije ono što uzrokuje probleme sa pamćenjem", zaključio je Metju Smit.

(Izvor: Fakti.org)

Scroll to top