BalkansPress

Dobro došli!

Neočekivano pravilo dugog i srećnog života otkriveno u Italiji.

Regija Cilento, koja se nalazi u južnoj Italiji, može da se pohvali sa velikim brojem stanovnika koji su odavno "pregurali" devedeset godina.

PROČITAJTE: Izbacite višak vode i otrove iz organizma, očistite creva: Domaći probiotik, bolji od bilo kojeg leka! (RECEPT)

Možda ćete pomisliti da je mediteranska ishrana zaslužna za njihovo zdravlje, ali naučnici kažu da nije samo to razlog njihove dugovečnosti.

 

U stvari je to njihov način života koji je drugačiji. Iako većina jede šta hoće, pije vino, puši i uopšteno odstupa od standardnih načina zdravogživota, oni mahom dočekaju svoj stoti rođendan!

Naučnici iz SAD, Italije i Švajcarske, sjatili su se u ovu regiju kako bi otkrili eliksir života.

*FOTO: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da pored mediteranske ishrane (koja im je ukorenjena), stanovnici uprkos godinama rade na svojim parcelama. Međutim, nije samo to ono što garantuje dug život.

Naučnici su otkrili 5 uobičajnih psiholoških osobina među učesnicima koji doprinose visokom životnom veku u ovom regionu Italije.

 

Svi stari stanovnici ovog mesta, koji su napunili 100 godina, bili su daleko superiorniji u psihološkom smislu od svojih mlađih sunarodnika.

Zanimljivo je sledeće: jedan od faktora njihove psihološke stabilnosti je svojstvo karaktera, a to je tvrdoglavost!

Druge karakteristike koje su dominirale bile su optimizam, religioznost, marljivost i fokus na porodične vrednosti!

*FOTO: Profimedia

Šef ovog istraživanja je saopštio:

"Glavni zaključak iz ovog istraživanja je da su svi ispitanici dobrog zdravlja, a sve zbog pozitivnosti, napornog rada, tvrdoglavosti i jahik veza sa porodicom, religijom i zemljom."

Ana Selzo, autor studije navodi:

 

"Faktor koji spaja sve ove ljude je ljubav prema zemlji u kojoj žive. Taj osećaj je njihov glavni smisao života. Oni i dalje rade u svojim baštama, a njihova parola je : Ovo je moj život i neću odustati!"

Za razliku od stogodišnjaka u drugim zemljama koji su bespomoćni, ovi vremešni Italijani su sigurni u sebe i svoje odluke, a ta sigurnost se povećava sa godinama.

Znači, ako hoćete da doživite stotu godinu, morate da razijete sledeće karakteristike:

Optimizam

Religioznost

Marljivost

Fokus na porodične vrednosti i obavezno:

Tvrdoglavost!

(BalkansPress / Izvor: Stil.kurir.rs)

Scroll to top