BalkansPress

Dobro došli!

Isprva, iskreno, i nismo verovali. Ali kada nam je Predrag Matović iz Bogutovca pokazao dokumentaciju staru skoro 180 godina u kojoj, između ostalog stoji da mu je čukundeda Sima 1832. godine platio šest groša poreza, poklekli smo i bez sumnje poverovali u priču o najstarijoj kafani u Srbiji.

Kafana "Kod Mira" smeštena je na putu Kraljevo - Raška, u selu Bogutovac. Prvi vlasnik kafane bio je trgovac iz Beograda Sima Matović, a posao se prenosio s kolena na koleno. Po predanju, osnovana je 1827. godine, dok naslednici, danas sedma generacija, tvrde da je radila i pre toga, ali u nešto drugačijem obliku.

PROČITAJTE: KAKO JE IZGLEDALO SKOLETOVO UBISTVO? Čekale ga 4 ekipe - Arkanovi osvetnici ga jurili audijima po Vidikovcu, pa izrešetali

 

- Tu je postojala jedna manja kafana, ali je kasnije po ukazu kneza Miloša Obrenovića da se grade takozvani hanovi i ova kafana zvanično osnovana 1827. godine. Tako je izgrađena po uzoru na turske hanove, i služila je za doček i prihvat karavana koji su vodili ka Dubrovniku i Šapcu - priča u dahu za "Blic Biznis" Peđa Matović, vlasnik koji je sedma generacija porodice osnivača.

*Foto: Suzana Lakić / RAS Srbija

I danas je ova kafana nezaobilazno mesto svakog putnika, a najviše onih koji za poslom ili zabavom idu na Kopaonik. Vlasnik kaže da mnogi koji sa Kopaonika krenu put Beograda, najpre dođe u kafanu.

Bilo je to ranije stalno mesto druženja čuvenih imena poput Mome Kapora, Dragana Nikolića, Dobrice Ćosića... Danas je više nego popularno i kod biznismena, ambasadora, sportista, političara. Viđaju se i videli smo tu mnogo uspešne i poznate javne ličnosti iz Srbije, ali i regiona.

 

Jedan od dokaza koji ukazuje na starost kafane je i papir koji potvrđuje plaćeni porez iz 1831. godine, kaže vlasnik.

- Sima Matović mi je bio čukundeda, i na slici se može videti da je platio šest 6 groša poreza na ime kafane, tačnije mehane za pola godine - ističe Matović.

*Foto: Suzana Lakić / RAS Srbija

Kako objašnjava, tada se kafana nalazila pored glavnog puta i mosta, koji je posle rata odnela poplava, zbog čega je put izmešten, pa je ona ostala na periferiji.

Bez obzira i na vremenske nepogode, ali i na rat i bombardovanje, kafana je ostala autentična, čemu svedoče i dokumenti i slike iz muzeja. Tako su i dalje tu isti u belo okrečeni kameni zidovi deblji od pola metra, a na tavanu se može videti i majstorski urađen svod, izveden bez ankera, centralnog stuba koji drži konstrukciju.

 

- Za sve ovo postoje zvanični podaci i za većinu imamo i slike. Trpela je nažalost kafana i jaku represiju nekadašnjih vlasti prema porodici, jer nije to bila samo kafana, bili su tu i dućan, ledara, pekara, vodenica...Tako je 40- ih kafana nacionalizovana i radila u okviru preduzeća "Ležište Mataruška i Bogutovačka banja". Deda Dragutin je zbog toga po povratku iz Nemačke, gde je bio u zarobljeništvu, radio kao konobar u svojoj kafani - kaže Matović.

*Foto: Suzana Lakić / RAS Srbija

Kasnije je vraćena u porodično vlasništvo, a naslednici se i danas trude da deo istorije vrate u kafanu.

Vlasnik priča da je za vreme bombardovanja 1999. godine na mesto Bogutovac palo 143 rakete, što je uticalo i na zidove kafane, ali kako kaže nisu to hteli da menjaju, pa i danas stoji deo na zidu koji podseća na mozaik.

- Između dva rata, kafana je imala elektrodinamo kojom su se snabdevala sijalična grla, pa je tako radilo osvetljenje u kafani. Pokušavamo i trudimo se da održimo tradiciju, kontinuitet i kvalitet. Između ostalog bila je tu i gasna lampa koju sam uspeo da pronađem preko dela kolekcionarstva u nekoj kafani u blizini Leskovca, a isto tako smo našli i peć - ispričao nam je ponosno Matović, koji danas kafanu vodi zajedno sa ocem i bratom.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top