U DUBAIJU, gradu sa stotinama restorana u kojima se poslužuju "ukusi" čitavog sveta, mali, porodični restoran "Somun", koji neguje balkansku kuhinju, uspeo je da ponese titulu najboljeg zahvaljujući Nišlijki Tamari Hodžić (35). Uspeh ima još veću težinu kada se zna da je u uži izbor ušlo 16 restorana, a na kraju je slovo palo na tri. Jedan grčki restoran i picerija Džejmija Olivera bili su "Somunu" glavni konkurenti.

PROČITAJTE: PANČEVAC SAM KRPI OŠTEĆEN KOLOVOZ: Materijal kupuje u prodavnici pa asfaltira po gradu i Banatskom Novom Selu!

Pasulj, sarme, gulaš, ćevapi, burek, ali i vanilice i domaći hleb, nama tako poznati ukusi, osvojili su Dubai. Nostalgija učini da u tuđini ova jela nemaju cenu, naročito ako su pripremljena na tradicionalan način. Tamara čak i nije profesionalni kuvar, ali je kuvanje njena ljubav i hobi, a uspeh je utoliko veći ako se zna da je u ugostiteljske vode uplovila pre samo godinu. Ponosna je što je "Somun" popularan ne samo kod naših ljudi u Dubaiju.

 

- Na poziv prijatelja i komšije, preuzela sam vođenje "Somuna", koji je zapravo bio pekara, i to prva u Dubaiju. Situacija nije bila sjajna, pretilo joj je zatvaranje, ali mi inat nije dao da ostavim naše ljude bez svog kutka u dalekom svetu. Sećam se da smo prvo skuvali pasulj i da je pojeden do poslednje porcije. Posle toga je sve bilo lako - priča Tamara.

Raznolikost balkanske trpeze

Ova Nišlijka već šest godina sa sinom Petrom živi i radi u Dubaiju. Po profesiji je frizerka i kozmetičarka, i kuvanjem se nikada nije profesionalno bavila.

- Kao i svaka žena sa Balkana, u porodici sam naučila da kuvam. Onako kako su mene učile mama i baka, kuvam za svoje goste. To je ukratko tajna našeg uspeha. Ne koristimo nikakve pojačivače ukusa. Sve je domaće, sveže i vrlo ukusno, a to je najvažnije - kaže Tamara, i dodaje da su za žiri bili presudni "ručni rad" i "pravi ukus".

 

Kako kaže, ova pobeda i priznanje najbolji su dokaz da ne treba da se stidimo naše tradicije i ne treba da usvajamo tuđe, jer to nismo mi, a u svetu se traži original.

- Teško je na Balkanu tačno odrediti šta je srpska, bosanka, makedonska ili vojvođanska kuhinja, jer smo svi previše bliski i pomešani. Tako je i među našom zajednicom u Dubaiju. Svi smo Balkanci, bez obzira na to odakle dolazimo, i toga se ne stidimo, jer uspevamo da se znanjem i talentom izborima gde god da smo - kaže Tamara, koja je ponosna i na svoje saradnike.

Tamara na uručenju priznanja

Naša sagovornica je ponosna i zato što je Filipinku Merijen naučila da priprema vanilice.

- Verujte da je nadmašila moju baku. Velika pomoć su mi kuvar Jovica Horvat iz Novog Sada i pekar Bojan Milovanović iz Leskovca - kaže Tamara, i dodaje da se uveliko sprema za "EKSPO 2020" u Dubaiju. - Tada će moj restoran pripremati hranu za srpski paviljon.

   

VIŠE POSLA ZA ZANATLIJE

DO pre nekoliko godina, sa naših prostora posao je u Dubai "dovodio" isključivo visokoobrazovane stručnjake. Sada je, međutim, sve više onih koji rade druge poslove, najviše različite zanate.

Pasulj najtraženiji

TAJNA BUREKA

KUVAR Slobodan Erić je sa prijateljima, posle službovanja kod šeika, otvorio prvu pekaru u Dubaiju "Roling Pin". To je bilo jedino mesto gde se u dalekom svetu mogao pojesti burek. Pekaru su, potom, preuzeli stranci, koji se nisu snašli sa balkanskom kuhinjom, sve dok se posla nije prihvatila Tamara.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top