Mladi na stranputici u Kazneno-popravnom zavodu dobijaju priliku za obrazovanje, savladavanje izazova na slobodi i pripreme za porodični život.

U zatvor za maloletnike dospeo je pre nekoliko godina mladić koji je rešio da vreme provedeno u ćeliji iskoristi da završi fakultet. Služeći zatvorsku kaznu, uspeo je da diplomira, a zatim i odbrani master rad na studijama ekonomije.

PROČITAJTE: Verica Rakočević progovorila o traumatičnom iskustvu: "SILOVAO ME POZNANIK KADA SAM IMALA 18 GODINA" Tada je napravila GREŠKU zbog koje i danas žali

Na izdržavanju kazna maloletničkog zatvora bio je i mladić koji je postao pronalazač. U KPZ najpre je završio školu za električare, a zatim sam konstruisao aparat za merenje napona, koji je mnogo manji i praktičniji za upotrebu od onih koji se danas koriste.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, navode da se, pored više programa neophodnih za život ovih mladih ljudi po izlasku na slobodu, posebna pažnja posvećuje njihovom obrazovanju. Tokom izdržavanja kazne, kažu nam u Upravi, osuđenima je na raspolaganju mogućnost da završe osnovnu školu. To se sprovodi u saradnji sa Osnovnom školom za obrazovanje odraslih iz Obrenovca, a postoji i mogućnost daljeg školovanja.

 

- Maloletnici uglavnom pokazuju veliku želju da iskoriste šansu koja im se pruža u pogledu obrazovanja i u najvećem broju slučajeva se prijavljuju da nastave sa stručnim obrazovanjem. Iz tog razloga godinama unazad, zavod organizuje obuke za ona zanimanja koja su dominantno deficitarna na tržištu rada - za varioce, stolare, kuvare, konobare. KPZ za maloletnike u Valjevu sprovodi i obuku za rad na PVC i alu stolariju.

To je i primer dvostruke koristi, imajući u vidu da osuđenici stiču neophodne veštine za rad na ovom traženom poslu, a da ceo sistem za izvršenje krivičnih sankcija zadovoljava svoje potrebe za PVC stolarijom iz ovog pogona (prozori i vrata), čime se ne troše budžetska sredstva.

*Foto: M. Šurjanac / RAS Srbija

- Namera ovog zavoda je da svakom maloletniku izađe u susret ukoliko pokažu želju da se obrazuju, uključujući tu i studiranje. Ako se osuđenik nalazi u zatvorenom odeljenju, a odlučio je da studira, zavod omogućava da se ispiti organizuju u zavodu. ukoliko je u poluotvorenom i otvorenom odeljenju, onda osuđenik odlazi sam na polaganje ispita - navode u zavodu.

 

Posle renoviranja KPZ za maloletnike 2015.godine, od sredstava iz donacije kraljevine Norveške, smeštajni kapaciteti su prošireni. U sobama su smeštena od četiri do šest osuđenika, a svaka soba ima svoje kupatilo, kasete, televizor i dovoljnu prozračnost prostorije.

U zavodu se sprovodi i porodična grupna terapija čiji je cilj osnaživanje osuđenih za funkcionalnije partnerske i roditeljske uloge.

- Često smo prisustvovali promenama kod osuđenika, njihovim pomirenjima i popravljanju odnosa sa članovima porodice u toku programa i uspostavljanju kontakta koji godinama unazad nisu postojali - rečeno nam je u zavodu.

Razvoj socijalnih veština radi se po Goldštajnovom programu za kontrolu agresivnosti i često je neophodan za osuđene koji nemaju elementrane komunikacijske i druge socijalne veštine. Kroz ovaj program prošlo je oko 150 osuđenika. Prema potrebi, srovodila se edukacija o alkoholizmu, program kontrole besa, kao i prevencija suicida i samopovređivanja.

- Pripreme osuđenih za postpenalni život kroz grupni rad sprovodi se od 2007.godine. Cilj mu je da se mlađi osuđenici što bolje pripreme, kroz otkrivanje sopstvenih i porodičnih veština i sposobnosti, pordrške koju mogu imati iz socijalne sredine, kao i prepreka i izazova na koje će nailaziti po završetku kazna.

- Ovi programi su izuzetno važni imajući u vidu da ovde kazna izdržavaju osobe u izuzetno osetljivom životnom dobu koje ume da bude prekretnica za mnoge od njih. oni često dolaze iz disfunkcionalnih porodica, iz teških socijalnih i ekonomskih uslova, kao narkomani ili osobe sa psihijatrijskim dijagnozama i terapijama. Zato je izuzetno bitno da pokrenemo da se osnaže, da izgrade samopouzdanje i da, kad odu odavde, više nikada ne poče krivično delo.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top