Shogan Kameda nije mogao da gleda đubre na jednoj od najlepših srpskih planina i iako slučajni prolaznik, odlučio je da uredi godinama zapušten prostor.

Japanac, Shogan Kameda, svojim nedavnim gestom zadivio je srpsku javnost, ali i naterao mnoge da se postide zbog nesavesnog i bahatog ponašanja svojih sunarodnika, koji decenijama unazad ostavljaju smeće, od kog nastaju divlje deponije, često na mestima neverovatne prirodne lepote.

PROČITAJTE: Zašto neki ZARAŽENI KOVIDOM-19 nemaju ni simptome, a neki se BORE ZA ŽIVOT: Stručnjaci tvrde da je KLJUČ u ovoj stvari!

 

Jedna takva deponija na Staroj Planini, u blizini nekada poznatog hotelskog kompleksa ,,Stara”, godinama se samo ,,nadograđuje”.  Prizori koji svedoče o ljudskoj nebrizi i zapuštenosti nestvarno lepe prirode, razljutila je japanskog biciklistu, koji putuje svetom biciklom i obilazi zabačene prirodne lepote, a trenutno je putovanju kroz Srbiju.

*Photo: Facebook, Shogan Kameda

PROČITAJTE: 10 IDEJA ZA VIKEND VAN GRADA U SRBIJI Etno sela za beg od gradske vrućine i gužve (FOTO+CENE)

Naime, nakon što je video kako izgleda prostor oko česme sa pijaćom izvorskom vodom,  Kameda je rešio da uzme stvari u svoje ruke i potpuno sam raščisti kompletan prostor i uništi otpad koji se godinama taložio. Za svega nekoliko dana, od doskarašnjeg legla zaraze i zmijarnika, napravio je oazu koja odiše lepotom, zelenilom i čistim planinskim vazduhom.

 

Japanac je svoj nesvakidašnji podvig, kao i fotografije pre i posle uređenja, podelio na svom Fejsbuk profilu uz komentar:

– Očistio sam prostor oko česme sa pijaćom vodom na Staroj planini. Sačuvajmo prelepu prirodu Srbije.

Da li je bilo potrebno da neko iz Japana dođe i raščisti ono što mi godinama ignorišemo? Da li je moguće da divlja deponija u maloj državi na brdovitom Balkanu, više smeta slučajnom prolazniku iz Japana, nego njenim građanima?

*Photo: Facebook, Shogan Kameda

No, možda ovaj neobični gest Kamede, bude povod da se bar još jedna od preko 1.600 divljih deponija u Srbiji, pretvori u prostor koji priliči čoveku.

Scroll to top