BalkansPress

Dobro došli!

U selu Valjevska Kamenica postoji jedinstvena bašta u Srbiji, u kojoj buja - humanost.

Sve što u toj bašti rodi, voće i povrće proizvedeno potpuno prirodno, bez trunke hemije, donira se deci oboleloj od malignih bolesti.

Najkvalitetnije sveže voće i povrće: paradajz, krastavac, paprika, tikvica, bundeva, batat, brokoli, cvekla, šargarepa, kupus, dinja, lubenica, začinsko bilje... namenjeno je, potpuno besplatno, za snabdevanje roditeljskih kuća u kojima borave deca obolela od raka, pod okriljem Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR). Vrt na 50 ari netaknute zemlje, deo je poljoprivrednog gazdinstva "Organela" i Udruženja "Bašta može svašta".

- Od pripreme zemljišta, sadnje, obrade, negovanja i ubiranja plodova, ove namirnice tretiraju se isključivo prirodom, pažnjom i ljubavlju - kaže Darko Šijakinić, predsednik Upravnog odbora Udruženja.

PROČITAJTE: Dr. Kon se OGLASIO LJUTITO: Rekao šta mu je na duši, pominje četvorocifrene brojeve zaraženih!

 

- Upravo takve, stizaće do malih superheroja, koji vode najvažnije životne bitke. Svakom heroju nekad je potrebno malo dodatne snage i tajnih supermoći, pa želimo da i na ovaj način budemo njihov oslonac. Želimo da svako dete za vreme lečenja od malignih bolesti ima dostupne najzdravije organske namirnice, koje su čista moć i dar prirode.

Na gazdinstvu je u toku i dvonedeljni volonterski kamp, organizovan u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije. Volonteri rade u bašti, postavljaju sisteme za navodnjavanje, obavljaju uobičajene seoske poslove.

- Studiram ekologiju, a u kamp sam došla da svoje vreme i energiju uložim u nešto dobro - kaže Nadica Božanić (20) iz Zemuna.

- Dopao mi se povod cele akcije. Primerom i zalaganjem želim da doprinesem pobedi malih superheroja.

*Foto: Bašta može svašta

PROČITAJTE: ADVOKAT: DOK NEKI IZVRŠITELJ NE BUDE UBIJEN, OTIMAĆE NARODU KUĆE I STANOVE (VIDEO)

Planirana su, ove godine, još dva kampa. Studentkinja građevine iz Smedereva Milica Savić (27), odmah se, veli prijavila, a Zemunka Marijana Damljanac (25), budući inženjer poljoprivrede, nije se dvoumila u želji da doprinese ovoj humanoj ideji.

- Do uspeha se lakše dolazi kada smo zajedno - kaže Miloš Matić (29), psiholog iz Negotina. - Verujem da svačiji mali doprinos može mnogo da promeni nabolje, da mali superheroji pobede u svojim velikim bitkama.

 

Do sada, gazdinstvo je za ovu akciju besplatno ustupilo svoje zemljište, radnu snagu, sadnice... Udruženje "Bašta može svašta" osnovali su prijatelji Pavle Đorđević (30), diplomirani inženjer poljoprivrede, Teodora Tasić (28), arhitekta, i Darko Šijakinić (27), strukovni menadžer gastronomije.

- Pre više od decenije i po, imao sam leukemiju koju sam uz pomoć lekara uspeo da prebrodim - kaže Darko.

- Otada znam šta za izlečenje znači zdrava, neprskana hrana i živo se sećam kako je teško bilo do nje doći. Prvo sam volontirao u NURDOR, a onda sam se upoznao sa Pavlom i Teodorom, počeo da radim na gazdinstvu, stvorena je bašta koja može svašta, prva u Srbiji sa namenom da pomaže najmlađima koji se leče od raka, da oni koji vode svoje velike bitke znaju da nisu sami.

*Volonteri studenti uče sve tajne uzgoja zdrave hrane, Foto: Bašta može svašta

POMOĆ

Donacije za kampanju "Obezbedimo zdravu hranu deci koja se leče od raka i borave u NURDOR kućama", mogu da se uplate na račun 160-6000001124163-56. Primalac je Udruženje "Bašta može svašta", Cara Dušana 262c, Zemun, 11080 Beograd.

PROČITAJTE: EPS da vrati građanima novac koji im je 7 godina naplaćivao nezakonito!

Udruženi ostvaruju sve ideje

- Infrastruktura na imanju iako stara gotovo dva veka ponosno odoleva vremenu. Ipak, potrebna su ulaganja da bi proizvodnja u superbašti mogla nesmetano da se odvija - kaže Darko Šijakinić.

- Potrebno je ograđivanje zemljišta, krčenje puta i prolaza, obezbeđivanje sistema za navodnjavanje, mehanizacija, sadnice, infrastruktura oko same bašte... Naša ideja će, a to je najvažnije, postati stvarnost, ako se svi udružimo i damo svoj mali doprinos.

Scroll to top