BalkansPress

Dobro došli!

Crkveno-narodni sabor u Nikšiću, u Sabornom hramu u koji su danas stigle  mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, završen je bez incidenata, a pročitane su poruke koje uputili Vaseljenski patrijarh, Sinod Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinska pravoslavna crkva, monaštvo Manastira Hilandara i papa Franja, u saglasju da da je predloženi zakon o veroispovesti diskriminatorski, s ciljem otimanja imovine MCP u korist nekanonske CPC.  

PROČITAJTE:  

 

 13.10 - Okupljeni narod mirno, u koloni čeka da se pokloni moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

*Foto:RTRS

13.03 - Skup u Nikšiću je završen bez incidenata, adok su pojedini mediji preneli da je bilo više od 20.000 okupljenih građana, prema zvaničnim informacijama crnogorskog MUP-a bilo je prisutno oko 6.000 vernika.

12-56 - Zatraženo je zaključivanje ugovora sa Vladom CG kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovetnim uslovima, koji su sadržani u ugovorima koje je vlada zaključila sa drugim crkvama i verskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa.

 

12.50 -  Okupljenima su pročitna pisma podrške koja su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj uputili Vaseljenski patrijarh, Sinod Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinska pravoslavna crkva, monaštvo Manastira Hilandara i papa Franja, a koji su saglasni da je predloženi zakon o veroispovesti diskriminatorski, s ciljem otimanja imovine MCP u korist nekanonske CPC. 

*Foto: Facebook / Printsbreen / Sputnjik

12.40 - Učesnici Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću danas su Predlog spornog zakona o slobodi veroispovesti, o kojem Skupština Crne Gore treba da počne raspravu 24. decembra, proglasili Zakonom protiv Pravoslavlja i zatražili da se odustane od novog otimanja imovine crkvama i verskim zajednicama i poštuje njihova autonomija.

12.45 - ;Sveštenicima i sveštenomonasima Eparhije mileševske koji su jutros krenuli put Nikšića na crkveno-narodni sabor, i na pokolonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog, nije bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru na svim graničnim prelazima i vraćeni su nazad u Srbiju. 

12.02 - Milorad Dodik izjavio da je vraćanje vernika iz Republike Srpske i BiH sa graničnog prelaza prema Nikšiću gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima Srpske i BiH, već i regiona. 

11.38 - Vernici iz Trebinja, koji su jutros krenuli na crkveno-narodni sabor u Nikšiću, vraćeni su sa graničnog prelaza Ilino Brdo kod Vilusa, na ulazu u Crnu Goru. 

11.22 - Crnogorski biznismen Miodrag Daka Davidović, veliki dobrotvor SPC, prisustvuje crkveno-narodnom saboru u Nikšiću.  

Davidović, koji živi u Beogradu, u Crnu Goru je doputovao prvi put nakon duže od sedam godina.

Po dolasku u crkvu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, Davidović se poklonio moštima tog sveca.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top