BalkansPress

Dobro došli!

Američki predsednik Donald Tramp najavio je pre napada na Siriju da se Rusi spreme jer stižu "lepe, pametne i nove" rakete. Snage SAD, Velike Britanije i Francuske ispalile su sredinom aprila krstareće rakete na navodna hemijska postrojenja u Siriji, a po prvi put je upotrebljen i stelt projektil američkog proizvođača "Lokhed martina".

Nakon poletanja iz baze u Kataru dva B-1B bombardera ispalila su 19 projektirla "Džasm" (JASSM-ER). Stelt krstareća raketa može da leti i preko 800 kilometara zahvaljujući produženom dometu (ER), tehnologiji koja je predstavljena 2014. godine, ali do sada nije korišćena u borbi.

Kako piše "Global fajt", rakete su verovatno ispaljene van sirijskog vazdušnog prostora, jer B-1 bombarderi ne mogu da operišu u zonama koje brane moderni PVO sistemi, poput ruskog S-400.

 

U ovom slučaju, iako ruske snage nisu pokušale da gađaju savezničke snage, samo prisustvo "S-300" i "S-400" sa dometom od 400 kilometara, navelo je na upotrebu stelt raketa "Džasm" sa dugim dometom, piše "Nešnal interest".

Većina od 105 raketa koje su zapadni saveznici ispalili u napadu bili su "Rajteonovi" BMG-109, poznatiji i kao tomahvak krstareće rakete. Lansirani su sa brodova i podmornica u Sredozemnom moru, Crvenom moru i iz Arapskog zaliva.

Neuhvatljive rakete

Prema tumačenju pojedinih analitičara, radi se o jednom od najsavremenijih raketnih sistema, koji su gotovo neuhvatljivi i za radare poput onih koji prate ruske "S" PVO sisteme.

 

Iako Sirija i Rusija tvrde da je oboreno više od 70 raketa koje su saveznice ispalile, što Zapad poriče, analitičari predpostavljaju da ni jedan "Džasm" nije oboren. Svi su navodno bili upereni na Barzah istraživački i razvojni centar.

- Izabrali smo ove mete pažljivo kako bismo umanjili rizik po civile. Prvi pokazatelji su da smo uspeli u našim vojnim ciljevima - rekao je nakon akcije general Kenet Mekenzi.

Scroll to top