BalkansPress

Dobro došli!

Neverovatna RS-28 "SARMAT" raketa je nešto potpuno novo i za Rusiju veoma bitno, domaće prizvodnje tako da se mogu ponositi ovim izumom. Već ove godine će biti obavljen prvi test teških interkontinentalni balističkih raketa.

U Ministrarstvu odbrane Ruske federacije rečeno je da su napravljeni prvi elementi ove interkontinentalne balističke rakete pod nazivom RS-28 "SARMAT", a prvi testovi će se obaviti krajem ove godine.

Objavljeno je takođe da prvi elementi su napravljeni u Krasnojarskoj mašinskoj industriji i da je to potpuno domaći proizvod što je za Rusiju veoma važno.

Ovo je najavio zamenik ministra odbrane Jurij Borisov,u programu radio-stanice "RSN". - Ove godine je na rasporedu testiranje. Juče je ministar odbrane posetio "Krasmaš" i propratio tok tehnickih radova na izradi ove rakete,gde su vec napravljene prve pojedinacne komponente - rekao je zamenik ministra odbrane Jurij Borisov.

 

Komandant ruskih strateških raketnih trupa, general-pukovnik Sergej Karakajev, delimično je skinuo veo s jedne dobro čuvane vojne tajne. U intervjuu za RIA Novosti, general Karakajev potvrdio je da Rusija radi na razvoju nove balističke rakete na čvrsto gorivo koja ima oznaku RS-28. Ova raketa koja je u medijima već dobila ime „ubica raketnih štitova” trebalo bi da se nađe u naoružanje ruske armije 2018. godine.

On je obelodanio da će raketa RS-28 „SARMAT” biti teška 100 tona. Kako navode ruski mediji, „ubica raketnih štitova” predviđena je da bude naslednik čuvenog „vojvode”, najveće interkontinentalne balističke rakete na svetu koja je u dokumentima NATO imala oznaku – „satana”.

Ruski general je, osim toga, potvrdio da će testiranja nove rakete biti nastavljena. Poslednji put inače informacije o isprobavanju „sarmata” pojavile su se 2013. godine, posle čega je projekat potpuno potonuo u tajnost. Te godine raketa je imala četiri testa, od čega su, prema zvaničnim podacima, tri bila uspešna.

Od pojedinosti o novoj ruskoj raketi saopšteno je još samo da će moći da bude lansirana sa različitih platformi i da će, zbog manevarskih sposobnosti i velike snage, moći da probije svaki raketni sistem odbrane.

 

U već pomenutom intervju za RIA Novosti, general Karakajev je najavio je odluku o izgradnji nove generacije raketa stacioniranih na oklopnim vozovima.

Nemački nedeljnik „Špigl” je pre 2 meseca objavio zanimljiv tekst o ovoj temi, navodeći da bi nova generacija ruskih „raketnih vozova” mogla da se pojavi na šinama već 2019. godine.

Scroll to top