BalkansPress

Dobro došli!

Teški višecevni raketni lanser TOS-1A „Solncepek“ priznat je za jedan od najsmrtonosnijih oružanih sistema u svetu – za nekoliko minuta TOS-1A može spržiti ljudstvo i vojnu tehniku protivnika na teritoriji od 40.000 kvadratnih metara, piše „Nešenal interest“.

„Rusko termobarično oružje trebalo bi da bude u horor filmovima“, piše američki portal „Nešenal interest“ u članku posvećenom ruskim teškim bacačima plamena „Buratino“, „Solncepek“ i „Tosočka“.

 

Kako se navodi, tajna uspeha višecevnog raketnog lansera je u termobaričnoj municiji. Projektil iznad cilja raspršuje eksplozivne aerosoli koje prodiru u sve otvore i zatim se detoniraju. Talas eksplozije koji se tako stvara dvostruko je snažniji nego prilikom upotrebe obične municije. Osim toga, prilikom detonacije stvara se vatreni oblak, a temperatura u epicentru eksplozije dostiže 800 stepeni Celzijusa.

​„'Buratino' je 2001. godine zamenjen naprednijim višecevnim raketnim lanserom TOS-1A ('Solncepek') koji je povećao domet leta rakete do 6.000 metara“, navodi se u članku.

 

​Teški višecevni lanseri nisu imali pandane u svetu, dodaje se u članku, stoga su mašine brzo stekle popularnost među vojskama različitih zemalja. Konkretno, „Solncepek“ se aktivno koristio u borbi protiv međunarodnih terorista u Siriji i Iraku.

„Nešenal interest“ konstatuje da nije začuđujuće što je Saudijska Arabija nedavno kupila partiju sistema TOS-1A „Solncepek“ za tri milijarde američkih dolara.

 

Sistem „Solncepek“ napravljen je 2001. godine na bazi šasije tenka T-72. Predviđen je za vatrenu podršku motorizovanih i tenkovskih jedinica. „Solncepek“ je opremljen modernizovanim lansirnim sistemom, kao i automatizovanim sistemom za navođenje.

Scroll to top