BalkansPress

Dobro došli!

San o superbrzom vozu budućnosti poznatog pronalazača Elona Maska već bi krajem ove godine mogao da postane stvarnost, i to u Rusiji.

Bude li sve po planu, prototip Maskovog voza „Hajperlup“ vrlo brzo će biti napravljen u Rusiji i najpre će povezati Sankt Peterburg i Moskvu.

I ruski predsednik Vladimir Putin je oduševljen idejom i učestvovaće u finansiranju skupocenog projekta. Kada se poznati milijarder Mask pojavio u Rusiji kako bi kupio svemirsku raketu još na početku Putinovog mandata, svi su mu se smejali, ali danas se Elonu Masku u Moskvi više niko ne smeje.

 

Ovaj izum su, čini se, Rusi uspešno preoteli Amerikancima. Voz koji je Mask predstavljao kao brzu vezu između američkih gradova Los Anđelesa i San Franciska kojim će putnici od jednog do drugog grada umesto za šest ili više sati stići za samo 35 minuta, zamišljen je kao niz kapsula koje pokreću elektromagnetni motori u zatvorenoj, poluvakumiranoj cevi koja lebdi na tankom sloju vazduha.

rusi- voz. 1jpg

Maksimalna brzina tih kapsula mogla bi da bude i do 1.200 kilometara na čas. Od predstavljanja Rusija je pokazala najviše interesa i postala ključni investitor u raz­voju voza, pa je Putin na godišnjem forumu održanom u junu u Sankt Peterburgu u razgovoru sa Šervinom Piševarom, izvšnim direktorom projekta, obećao državnu podršku za razvoj i primenu te saobraćajne tehnologije.

Većina od 100 miliona dolara koje je Mask do sada skupio stiže od ruskog tajkuna Zijavudina Magomedova, vlasnika luka na Baltičkom i Crnom moru, dok su među ostalim investitorima investicioni fond Kremlja i francuski železnički prevoznik, ali ne i Mask lično.

 

„Hajperlup van“, čije je sedište u Los Anđelesu, već ima sporazume s Rusijom i još dve evropske zemlje, kao i partnerstvo sa „Dojčeban indžiniring i konsalting„. Na testiranju „Hajperlup“ tehnologije u maju u Nevadi postignuta je brzina od 187 kilometara na čas za samo 1,1 sekundu.

U prvobitnom predstavljanju Mask je predvideo da bi „Hajperlup“ mogao da bude sagrađen za šest milijardi dolara ili 15 miliona dolara po milji. Ali, vlasti u Moskvi veruju da mogu da ga sagrade i za manje novca. Ministarstvo saobraćaja, „Hajperlup van“ i Magomedovljeva „Suma grupa“ planiraju izgradnju prvih 70 kilometara duge veze između pogranične kineske pokrajine Djilin i ruske luke Zarubino za 460 miliona dolara do 2020. godine.

rusi- voz. 2jpg

„Rusi su bili prvi u svemiru sa Sputnjikom, a mogli bi biti prvi i u trans-soničnom prevozu“, rekao je šef „Hajperlup vana“ Brus Apbin. Pošto se radi o prilično izdašnoj investiciji, Rusi su se dosetili da bi u finansiranju mogla da im pomogne i Kina i navodno su pregovori već u toku. Prvobitna ideja Rusa je bila da „Hyperloop“ modernizuje i unapredi saobraćajni sistem za 16 miliona stanovnika Moskve, ali dugoročni plan je svakako saobraćajna veza Rusije s Kinom.

 

Ovo bi mogao da bude „novi put svile“, što znači da Rusi superbrzim vozom ne bi prevozili samo putnike, već i robu, pa bi na taj način proširili trgovačke puteve od Evrope do Kine, a preko Rusije i centralne Azije.

Pogledajte video:

Scroll to top