BalkansPress

Dobro došli!

Sa dolaskom zimske sezone najpopularniji topli napitak ponovo je redovan gost svakog doma. Čaj potiče iz drevne Kine, a u Evropu je prvi put stigao preko Amsterdama i to davne 1610. Godine. Evropljani su ga veoma lako prihvatili, a čaj je ubrzo postao simbol prijateljstva, harmonije i zbližavanja ljudi.

Prim. dr Petar Borović objašnjava da iako su čajevi blaga lekovita sredstva koja ljudi rado koriste, treba biti oprezan u njihovoj konzumaciji.

- Razlikujemo biljne čajeve sa naših prostora koje smatramo korisnim  i one popularne i veoma reklamirane, kako u svetu tako i kod nas, kojima se pripisuju razna lekovita svojstva i koji su navodno bogati antioksidansima, produžavaju životni vek i povoljno utiču na rad srca. Postoje i teški tamni čajevi koji dolaze iz dalekih zemalja.

Gruzijski, indijski i kineski spadaju u grupu teških tamnih čajeva koji sadrže sastojke veoma slične onima iz kafe, ali i neke izrazito štetne – objasnio je dr Borović.

 

 

 

Prema njegovim rečima, određeni sastojci iz takvih čajeva podstiču rad hormona stresa delujući na nadbubrežnu žlezdu, ali istovremeno utiču na mozak, na glavni centar za zadovoljstvo što ih u suštini čini blagim drogama.

„Crni čajevi” zahvaljujući taninu smanjuju apsorpciju gvožđa, pa njihovo često konzumiranje može da dovede do anemije.

U Izraelu je sprovedeno istraživanje u kome je deci davan zeleni gruzijski čaj. Studija je pokazala da su ona deca koja su redovno konzumirala ove napitke bile više anemična. Takođe, kod nekih ispitanika su u krvotoku primećena loše razvijena krvna zrnca.

Lekari upravo zbog ovih negativnih svojstava, radije preporučuju domaće čajeve.

1) HIBISKUS – Intenzivna boja, blaga aroma i prijatan miris dobitna su kombinacija ukoliko tragate za omiljenim čajem. Ovaj napitak je izuzetno bogat vitaminima A i C, pa između ostalog deluje i kao antioksidans.

 

 

POMAŽE KOD: Prehlade, nesanice, srčanih oboljenja, konstipacije, visokog krvnog pritiska, problema sa jetrom i visokog holesterola.

PRIPREMA: Jednu kesicu čaja prelijte sa 2,5 dl ključale vode, ostavite da odstoji 10 minuta, a potom ga konzumirajte.

2) NANA – Čaj koji se zbog izrazito prijatnog ukusa često preporučuje i maloj deci, pogotovo ako imaju problema sa sinusima. Odličan je izvor minerala, gvožđa, magnana i magnezijuma.

 

 

POMAŽE KOD: PMS-a, gastritisa, bronhitisa, gljivičnih infekcija, depresije, kiselina u stomaku, mučnine, migrene i mamurluka.

PRIPREMA: Jednu kašičicu suve nane prelijte sa 2,5 dl ključale vode i ostavite da odstoji oko 10-20 minuta, a potom ga popijte.

3) KOPRIVA – Ovaj člaj poznat je u narodu kao lek koji stimuliše rad organa za varenje, jetre, pankreasa, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv ali i jača imunitet.

 

 

POMAŽE KOD: Anemije, bolesti jetre, upale desni, upale mokraćnih puteva, opadanja kose, regulisanja probave, dijabetesa I plućnih bolesti.

PRIPREMA: Jednu kafenu kašičicu suve koprive prelijte sa 2,5 dl vrele vode, ostavite da odstoji 15-20 minuta, procedite I konzumirajte.

4) ŽALFIJA – U narodu poznata I kao kadulja, ova čudesna biljka koja leči mnoge bolesti. Pored medicnske upotrebe, žalfija se koristi I kao začin u mnogim jelima.

 

 

POMAŽE KOD:  Borbi protiv groznice, bola u zglobovima, prekomernog znojenja, nervoze, grlobolje, upale usne duplje i bronchitis i gripa.

PRIPREMA: Jednu kafenu kašičicu suve bilje ili jednu supenu kašiku sveže, sipajte u ključalu vodu i kuvajte tačno tri minuta. Nakon toga sklonite posudu sa čajem sa ringle i ostavite da odstoji još pet minuta, posle toga vaš napitak je spreman za upotrebu.

5) KAMILICA - Uzgaja se, ali u velikoj meri raste kao samonikla biljka na neobradjenim poljima, svima je lako dostupna, prijatnog je mirisa i ukusa.

 

 

POMAŽE KOD: Groznice, reume, sunčanice, infekcije očiju, stomačnih problema, nesanice, nervoze, upala i alergija.

PRIPREMA: Kašičicu suve kamilice prelijte ključalom vodom, ali šplju nemojte pokrivati. Posle pet minuta procedite čaj i tek onda ga konzumirajte.

6) BELI SLEZ - Iako je delotvoran u celosti, lekoviti sastojci su najviše skoncentrisani u korenu. Za konzumacije se koristi I crni slez, ali je beli rasprostranjeniji. Kod disajnih problema se preporučuje sirup od belog sleza, pogotov za decu.

 

 

POMAŽE KOD: Disajnih oboljenja, upale debelog creva, dijareje, mučnine, bolesti bubrega, materice i gastritisa.

PRIPREMA: Jednu supenu kašiku korena prelijte sa 2,5 dl prokuvane I prohlađene vode. Ostavite da odstoji poklopljen oko dva sata, a nakon toga ga pijte malo po malo u toku celog dana.

(Izvor: Zena.Blic.rs)

  

 

 

 

 

Scroll to top