Bio je zdrav, prav, a umro je u snu, rečenica je koju su, na žalost, mnogi dosad čuli. Ona sasvim plastično odslikava način na koji podmukla, lukava bolest, kako je pulmolozi zovu - "slip apnea" može da ubije.

U pitanju je prestanak disanja tokom sna na preko 10 sekundi, kada nivo kiseonika opada u organizmu, zbog čega se pacijent budi, a da toga nije svestan, a ujutru se oseća neispavano, loše, bez energije, depresivno. Može tokom dana da na tren zaspi za volanom, što predstavlja veliku opasnost u saobraćaju.

Takođe, zbog "slip apnee", stradaju mnogi organi, mogu da se razviju podmukle bolesti kao što su šećerna, gojaznost, ali i rak.

 

Prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da je ta bolest odgovorna za 30 odsto saobraćajnih nesreća i povreda na radu, a zemlje Evropske unije uvele su obavezna testiranja i lečenje, ali i uslovno dobijanje vozačke dozvole. Odnosno, kako ona navodi, mogu da je dobiju pacijenti koji se leče.

Kako ona dodaje, "prestanak disanja u snu" veliki je problem za pilote, kontrolore letenja, radnike na visinima. Procenjuje se da od nje u Srbiji boluje 10 odsto ljudi.

- U pitanju je ozbiljna bolest, na koju retko ko pomisli. U Srbiji se ona leči tek poslednjih 15 godina. Svaki zastoj u disanju 10 sekundi i duže tokom sna je takozvani apneični period. Takvi periodi dovode do pada kiseonika u organizmu. Dužina bez kiseonika u snu može da bude velika, kada, u izuzetnim slučajevima, nastupa smrt u snu.

PROČITAJTE: DOKTORI OBJASNILI: Ovih 8 gadnih jutarnjih navika su znak da smo zdravi!

Mnogi nisu ni svesni

Inače, ljudima koji prestanu da dišu i dalje rade mišići za disanje. Čovek ne može da otkloni preperku u grlu i mora da se probudi. Buđenjem se diže tonus mišića i tada on prodiše, ali se toga uopšte ne seća, a može imati i do 100 takvih buđenja - kaže sagovornica "Blica" i dodaje da su pacijenti ujutru vrlo umorni jer ne spavaju čitavu noć.

 

Kako ona nastavlja, obično bolest primete partneri tih ljudi.

- Prvo se čuje glasno hrkanje, a potom se ne čuje više ništa. Posle nekog vremena, čovek se budi u ropcu, grabeći vazduh. Prestanak disanja je jak stres za organizam. Luče se posebni hormoni koji ubrzavaju gojenje, mogu da dovedu do pojave šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska, ali i razvoja malignih tumora - navodi ona.

PROČITAJTE: MOŽDANI UDAR JE DRUGI UZROK SMRTI NA SVETU: Saznajte kako da SPASITE ČOVEKA od moždanog udara, uz pomoć samo jedne IGLE!

Simptomi kada morate kod doktora

Prema rečima prim. dr Tatjane Radosavljević, oboleli od "slip apnee" su danju pospani, ujutru su jako umorni, gojazni, imaju visok pritisak, depresivni su, ustaju više puta tokom noći, znoje se u predelu vrata dok spavaju, dekoncentrisani su.

- U najtežim slučajevima oni poplave u snu. Smatra se da od toga boluje oko 10 odsto ljudi u Srbiji. U petak se, povodom 15 godina lečenja te bolesti u Srbiji, održao veliki simpozijum pulmologa, ali i lekara drugih specijalnosti, kako bi na vreme mogli da prepoznaju bolest i pacijenta upute na lečenje - kaže sagovornica "Blica".

(BalkansPress / blic.rs)

Scroll to top