BalkansPress

Dobro došli!

Stručnjaci i lekari već godinama upozoravaju žene da vode računa o svom telu i da radovno idu na kontrolu. Na vrhu liste zdravstvenih prioriteta, nažalost, je borba protiv raka dojke. S obzirom da je ovo jedan od najčešćih problema, samostalan pregled je obavezan. Neprijatan proces pregleda koji može da izazove paniku olakšao je jedan tinejdžer.

Hulijan Rios Kantu imao je 13 godina kad su njegovoj majci ustanovili rak dojke. Inspirisan njenom borbom, ovaj danas osamnaestogodišnjak, je tvorac brushaltera koji može da ustanovi ranu fazu kancera. Kad su njegovoj majci po drugi put ustanovili kancer, sa zakašnjenjem od šest meseci, Hulijan je doneo odluku da napravi promenu u životu svoje majke, ali i svih žena širom sveta.

 

"Tumor je bio veličine pirinča, a onda je porastao do veličine golf loptice za šest meseci. Lekari su kasno ustanovili pravu dijagnozu koja ja zamalo koštala moju majku života".

Hulijan, student Univerziteta tehnologije u Meksiku, pokrenuo je kompaniju "Higia Technologies" koja je napravila brushalter sa biosenzorima koji detektuju promene na grudima. Projekat "EVA" prati zdravlje grudi, boju, temperaturu i teksturu.

Prototip brushaltera je napravljen 2017. godine i odneo je nagradu na takmičenju "Global Student Entrepreneur Awards".

PROČITAJTE: Na OVE SIMPTOME posebno obratite pažnju, oni ukazuju da patite od OPASNE INFEKCIJE koja je neprijatelj najvećem broju žena

Naime, njegov izum zahteva da ga žene nose sat do dva denvno svake nedelje. Aplikacija koja je u vezi sa brushalterom sakuplja informacije. Ukoliko se dogode promene - algoritam sve zabeležava.

Njegova ideja još uvek je u razvoju i pokušava da napravi model koji će biti efektan u dijagnozi i precizan.

PROČITAJTE: DOKTORI OBJASNILI: Ovih 8 gadnih jutarnjih navika su znak da smo zdravi!

Mnoge žene širom sveta su zbog zakasnele dijagnoze morale su da prođu mnogo teži put. Pevačica Kajli Minog pre nego što joj je ustanovljen rak dojke pre 15 godina rekla je da prva analiza nije bila tačna. Naime, ona je imala kancer, ali lekari ga nisu detektovali, zato je lečenje bilo teže i imala je sreće jer je sumnjala u dijagnozu lekara, pa se obratila drugom koji joj je rekao da mora hitno na terapiju.

(BalkansPress / Zena.blic.rs)

Scroll to top