BalkansPress

Dobro došli!

Posmatrajući studije i straživanja koja su objavljena u “ Life Science “, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood ( Artemisia annua L., doslovan prevod sa engleskog – slatki pelin) korišćen u kineskoj medicini – može ubiti 98% ćelija raka grudi za manje od 16 sati.

Ako se biljka samostalno konzumira uzrokuje 28%-tno smanjenje ćelija raka grudi, ali u kombinaciji sa gvožđem, Sweet wormwood je uspeo „izbrisati“ rak gotovo u potpunosti.

Dobro je, štaviše, što na normalne ćelije grudi nije gotovo uopšte bilo uticaja u ovom eksperimentu.

Artemisinin je bio korišćen u prošlosti kao snažno sredstvo antimalarijsko, ali sada je dokazano da je efikasan i protiv raka.

 

 

Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i gvožđe, koje se često nakuplja u tkivu grudi ali naročito u ćelijama zaraženim rakom, artemisinin je selektivno napadao „loše“ ćelije, dok „dobre“ ćelije nije dirao.

„Sve zajedno, rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju ćelijskog kruga ćelija raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontroliše rast reproduktivnih ćelija raka“

kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak, Univerziteta u Kaliforniji.

Gvožđe se skuplja u kancerogenim ćelijama sa posebnim receptorima koje im pomažu u deljenju ćelija (zvanim „transferrin“ receptori).

Normalne ćelije verovatno imaju ove receptore takođe, ali kancerogene ćelije ih imaju u većim količinama, i prema tome mogu biti ciljane kombinacijom gvožđa i Artemisinina.

Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da artemisinin može efikasno ukloniti bolest u prisutnosti gvožđa.

Taj ekstrakt je korišćen hiljadama godina u Kini protiv malarije.

Parazit malarije ne može da živi u prisustvu Artemisinin jer je pun gvožđa.

Bioinženjer Henri Lai i Narendra Singh sa Univerziteta u Vašingtonu, Seattle, su naučnici koji su prvi ovo otkrili .

Njihovo istraživanje dokazuje da kancerogene ćelije doživljavaju apoptozu ili sopstveno uništavanje.

Dosad je ovaj ekstrakt bilo teško nabaviti po povoljnijim cenama, ali sa povećanim interesom za ovu biljku i cena bi mogla biti prihvatljivija.

Francuski proizvođač lekova „Sanofi“ očekuje proizvodnju 50-60 tona Artemisinin svake godine, nadajući se da će zadovoljiti potražnju svetskog tržišta.

 

(Izvor: Dnevno.rs)

Scroll to top