BalkansPress

Dobro došli!

U nastavku teksta vam iznosimo 11 najčešćih znakova koji upućuju da vašu ishranu treba da pojačate namirnicama bogatim gvožđem.

ISCRPLJENI STE

Ovo je najčešći simptom nedostatka gvožđa i najteže ga je uočiti. Ipak, zbog manjka gvožđa, manje kiseonika se isporučuje u tkivo, pa ostajete bez neophodne energije. Ako vaš zamor dugo traje, čak i po nekoliko dana, u pitanju je nedostatak gvožđa.

IMATE TEŠKE MENSTRUACIJE

Žene koje imaju manjak gvožđa, imaju bolne menstruacije. One gube previše krvi, a zamene samo polovinu potrošene, pa opet sledećeg meseca troše previše. To je znak da treba da unosite više gvožđa.

BLEDI STE

Hemoglobin vašoj krvi daje crvenu boju i zbog toga koža ima ružičastu boju. To znači da nizak nivo ovog proteina može da izazove bledilo. Ako imate svetao ten, to je lako uočiti, ali može da se uoči i preko unutrašnjosti usana i preko boje desni.

 

 

LAKO OSTAJETE BEZ VAZDUHA

Bez obzira na to koliko duboko dišete, ako je nivo kiseonika nizak, osećaćete se kao da nemate vazduha. Ako primetite da ste ostali bez daha radeći stvari koje ste ranije normalno radili, najverovatnije je u pitanju nedostatak gvožđa.

SRCE VAM BRZO LUPA

Zbog ubrzanog rada srca mogu se javiti brojni srčani problemi. Ali za to je potrebno da dugo vremena imate problem sa deficijencijom gvožđa. Ipak, što pre rešite problem sa gvožđem i unosite ga mnogo više kako bi vam srce normalno radilo i kako do ovih problema ne bi došlo.

SINDROM NEMIRNE NOGE

Ne možete da prestanete da cupkate nogom? Oko 15 odsto ljudi sa ovim problemom ima nedostatak gvožđa. Što je gvožđa manje, simptomi su jači.

GLAVOBOLJA

Vaš organizam će sav kiseonik koje ima otpremiti prvo u mozak, pa tek onda u druga tkliva, ali će čak i tako mozak dobiti manje kiseonika nego inače. Zbog toga moždane arterije mogu da oteknu, što izaziva glavobolje.

OSEĆATE SE ANKSIOZNO BEZ RAZLOGA

Nedostatak gvožđa može da učini da se osećate anksiozno.

OPADA VAM KOSA

Nedostatak gvožđa, naročito kad preraste u anemiju, može da dovede do gubitka kose.

 

TRUDNI STE

Bebama je takođe potrebno gvožđe i one ga mogu ukrasti iz majčinih zaliha. Pored toga, mnoge žene tokom porođaja gube veliku količinu krvi, što dodatno smanjuje količinu gvožđa. Ako nosite blizance ili trojke, morate mnogo povećati unos gvožđa.

JEZIK VAM IZGLEDA ČUDNO

Pored toga što jezik gubi staru boju, nizak nivo gvožđa utiče na smanjenje mioglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji održava zdravlje mišića kao što su mišići koji sačinjavaju jezik. Zbog toga se mnogi od onih koji imaju manjak gvožđa žale na bol ili neobično gladak jezik.

Scroll to top