BalkansPress

Dobro došli!

Kad biramo pastu za zube koju bismo kupili, obično gledamo kakva svojstva ima, da li izbeljuje zube, štiti od karijesa i da li pravi zaštitnu opnu kao na onoj reklami. Možda bi trebalo da promenimo kriterijume, jer upravo takve zubne paste sadrže i najviše otrova.

Prilikom pranja zuba, najveći efekat imaju mehanički pokreti četkicom koji uklanjaju ostatke hrane, a ne sastojci iz paste za zube koju nam predstavljaju kao svemoguće sredstvo. Zato bi trebalo da izaberemo pastu koja ima najmanje štetnih sastojaka. Evo kojih: 

NATRIJUM LAURIL SULFAT

Zbog ovog sastojka zubna pasta ima tako jak ukus što pojačava subjektivan osećaj čistoće posle pranja. Ali ima i mnogo loših strana korišćenja ovog sastojka, a najgora je ta što može izazvati rak i čir u ustima.

 

ABRAZIVI

Tipična pasta za zube sadrži 50 odsto ovog sastojka. Agresivni abrazivi (pogotovo u zubnoj pasti za izbeljivanje) mogu oštetiti zubnu gleđ. Zbog toga treba biti veoma oprezan, kada se koriste ekstremni izbijeljivači, da ovog sastojka ne bude previše.

NATRIJUM FLUORID

Dokazano je da fluor sprečava karijes u malim dozama, ali može imati i štetne posledice. Deca su naročito sklona da gutaju pastu za zube i, zbog toga, može doći do trovanja, odnosno mučnine, povraćanja i proliva.

GLICERIN

To je uljasta supstanca u pasti za zube, često je napravljena od prirodnih materija kao što je kokosovo ulje, ali zalepi se za zube i potrebno ga je nekoliko puta isprati kako bi se uklonio. Ukoliko glicerin ostane na zubima, moglo bi doći do remineralizacije koja bi se inače prirodno dogodila.

TRIKLOSAN

Mnoge boje se upotrebljavaju u zubnim pastama, uključujući i ovu, koja je povezana s poremećajima u ponašanju i drugim zdravstvenim problemima.

 

(Izvor: Telegraf.rs) 

 

Scroll to top