BalkansPress

Dobro došli!

Socijalne mreže su već pretrpane brojnim primerima vlasnika maca iz celog sveta i njihovim zabavnim eksperimentima sa krugom.

Naime, iscrtavaju krug ili na bilo koji drugi način odrede kružnicu na podu, mačka će se smestiti unutar nje, barem na neko vreme, i nikom nije jasno zašto niti kako ovaj fenomen funkcioniše.

Oni koji su isprobali ovaj eksperiment tvrde da mačke uglavnom kratko vreme posmatraju krug sa bezbedne udaljenosti, a onda se smeste unutra. Nauka se još nije pozabavila ovim fenomenom, tako da za sada i nema nekog značajnijeg objašnjenja o čemu je tačno reč i šta to mace nagoni da uđu u krug.

 

Jedno od mogućih objašnjenja dao je vodeći britanski ekspert za ponašanje životinja, Daniel Mills, koji pretpostavlja da mačke možda privlači krug kao oblik zaklona, pogotovo ako je izrađen od, na primer, peškira, čarapa ili nečega iza čega se mačke barem nekako mogu sakriti. – I niski zakloni mačkama mogu pružiti osećaj sigurnosti. Kad mačku odvedete veterinaru i stavite je u nepoznat kavez, često će odabrati i sesti u posudu s peskom unutar tog kaveza jer se tamo oseća zaštićenije, probao je da objasni ovaj stručnjak.

Međutim, ima i primera gde su ti krugovi napravljeni, na primer, od lepljive trake, u koje mačke takođe ulaze. Jedna od teorija koja kruži među vlasnicima mačaka jeste i da su mačke opsednute teritorijem i automatski misle da je to novo područje koje moraju obeležiti ili odbraniti. Međutim, stručnjaci tvrde da to nema nikakve veze sa stvarnošću jer mačke ionako već smatraju da poseduju celu kuću u kojoj borave, pa zašto bi onda krug na podu doživele kao ‘novi prostor’?

Mnogo verovatnije zvuči, ipak, objašnjenje britanskog eksperta za životinje u vezi sa mačjim čulom mirisa. Naime, poznato je da su mačke opsednute time te da koriste svaku priliku za označavanje teritorija (prostorije, nameštaj, kutije, pa čak i ljude) i ostavljanjem svog mirisa trljanjem glave.

- Ako na pod zalepite selotejp i tako napravite kružnicu, zapravo stavljate novi miris koji bi mogao zainteresovati mačku – dodao je Mills.

Scroll to top