Ako vaša karijera ili posao nije krenuo onako kako ste to isplanirali, pre nego što za to okrivite druge, preispitajte sebe.

To možete učiniti uz pomoć kratke liste loših navika kojih se morate rešiti, ako želite da napredujete i uspete, ne samo u poslu, već i u životu.

Prestanite da budete samotnjak

Saradnja i zajedništvo su ključevi uspeha. Iako je samostalan rad vredna prednost na radnom mestu, ipak ne treba da bude vaš cilj. Ako se stalno krijete i izbjegavate zajedničke zadatke i projekte, kolege će to primetiti. Pronađite projekat i zadatak koji vas interesuju i izborite se za svoje mesto u timu.

 

Ne izvinjavajte se za svaku sitnicu

Postoje osobe koje se izvinjavaju drugima za svaku sitnicu, zapitajte se da li ste vi jedna od njih? Prema istraživanjima, žene često imaju taj problem i izvinjavaju se više od muškaraca. Izvinjenja zbog svake sitnice ukazivaće da stalno pravite greške i unazadiće vašu poziciju u firmi. Morate vladati svojim greškama i rezervišite izvinjenja samo za one veće.

PROČITAJTE: PSIHOLOGIJA STARA 350 GODINA: Ubedite sagovornika u sve uz samo jednu rečenicu!

Prestanite da budete negativni

Niko ne voli negativnost i zato nemojte dolaziti na posao s kišnim oblakom iznad glave. Entuzijazam i strast su zarazni, i to su kvaliteti dobrih zaposlenih koji na kraju dobiju unapređenje ili povišicu.
Ako ste stalno negativni na svom radnom mestu i u okruženju, vreme je da sami sebi postavite pitanje koje izbegavate: jeste li zadovoljni sobom i svojim poslom?

 

Nemojte biti neorganizovani

Ljudi koji prolaze pored vašeg neurednog radnog stola kritikiju vas zbog organizacijskog haosa. Sredite svoj sto kada imate kad god to možete i napravite plan kojeg ćete se dosledno pridržavati.

PROČITAJTE: KOSMOS SVE ČUJE Reči imaju moć da kreiraju stvarnost, stvarate li sebi lep svet ili neprobojna gvozdena vrata?

Ne učestvujte u svakom projektu

Pozitivno je to što vas novi projekti raduju i što stalno nalazite nove izazove, ali morate znati svoja ograničenja. Ako pristajete na svaki projekat i zadatak, uskoro ćete "sagoreti" i osećati se umorno. "Ne" je moćna reč. Ako je ponekad upotrebite, to ne znači da ste zabušant, nego da znate da cenite sebe i svoje vreme.

Scroll to top