BalkansPress

Dobro došli!

Neko vas nazove „gubitnikom“ nekoliko puta i počećete da se osećate tako, čak i da tako ne mislite o sebi.

Rimski imperator Marko Aurelije vodio je svoj dnevnik misli, koje su kasnije objavljene kao „Meditacije“:

 

„Često sam se pitao kako da to da neki čovek voli sebe mnogo više od ostalih, ali manje ceni svoje sopstveno mišljenje, nego mišljenje drugih. Ako bi nam se ukazao bog, ili mudro ljudsko biće, i zabrani nam da krijemo misli, ili zamišljamo nešto a da to ne kažemo naglas, ne bismo izdržali ni jedan jedini dan. Eto toliko cenimo mišljenja drugih – umesto sopstvenih.“

Meditacije 12.4

*Foto: Profimedia

Šta to znači

Kako piše sajt Lajfhaker, kao živim bićima, naš prioritet jeste preživljavanje. Čak i najnesebičniji i najdarežljiviji boriće se za opstanak. Tako funkcionišemo. Ipak, kada se pojavi pitanje mišljenja, prvo se okrećemo ka drugima, kao da nam trebaju vodiči. Bilo da nam se dopada ili ne, strogo nas vode tuđa uverenja.

 

Neko vas nazove „gubitnikom“ nekoliko puta i počećete da se osećate tako, čak i da tako ne mislite o sebi. Ako svi koje znate kažu da je film bio loš, počećete da se ubeđujete da je onda sigurno tako, čak i ako vam se film veoma dopada. „Mora da grešim,“ zaključićete, „Verovatno nisam dovoljno pametan.“ Pazite na sebe instintkivno, ali vam nedostaje poverenje kada je u pitanju zauzimanje za ono što mislite.

Šta možete da naučite iz svega

Uvek budite svesni svog mišljenja, znajte šta je vaš stav, i zbog čega je to tako. Pokušajte da primetite kada tuđe mišljenje suviše utiče na vaše. Neka na vas utiču činjenice i informacije, a ne samo mišljenja. Budite dobri i ljubazni, ali i ponosni na svoje jedinstveno stanovište. U redu je ako mislite drugačije: ne potoji ispravna i pogrešna oblast mišljenja. Vaš glas treba da bude jednako vredan i cenjen kao i svaki drugi.

(BalkansPress / Bizlife.rs)

Scroll to top