Prijateljstvo je od neprocenjive važnosti i često nečiji sistem verovanja direktno zavisi od toga s kime provodi svoje vreme. Ponekad sudbina kontroliše ko ulazi u vaš život, ali vi odlučujete koga ćete zadržati, za kim ćete ići i koga ćete pustiti da ode.

Kako bi osigurali pozitivno društveno okruženje u kojem ćete graditi svoj život, pobrinite se da se ljudi kojima verujete ne bave niže navedenim stvarima.

Što pravi prijatelji nikada ne rade?

1. Ne ogovaraju vas iza leđa

Pravi prijatelji se distanciraju od nepotrebnih drama. Ako vam neko blizak širi glasine ili deli tajne za koje vas je zamolio da ostanu privatne, tada on nije pravi prijatelj dostojan vašeg poverenja.

2. Ne posežu za ličnim napadima

Pravi prijatelji ne žele da se vi osećate loše sa samim sobom i da mislite loše o sebi. Oni komuniciraju ljubaznim rečima, ne okrutnim. Oni se usresređuju na vaše zajedničke sličnosti, a ne na razlike. Oni govore o vašim vrlinama, a ne o vašim nedostacima.

 

 

3. Ne započinju s besmislenim argumentisanjem

Pravi prijatelji znaju da ne postoji ništa manje produktivno od pokretanja argumenta u kojem ne možete pobediti. Pravi prijatelj bi trebao biti spreman prihvatiti osobu kakva jeste, bilo da se slaže s njom ili ne. To ne znači da ne možete imati prijatelje s kojima se ne slažete (zapravo, preporučeno je imati takve prijatelje jer stavljaju stvari u drugačiju perspektivu). Ali ako se želite argumentisati, radite to s poštovanjem.

4. Ne prekidaju svaku vašu reč

Pravi prijatelji nisu toliko opsednuti sobom da nisu zainteresovani za to kako se vi osećate. Pravedno i uravnoteženo prijateljstvo ne može postojati kada jedan od dvoje uvek govori, a pritom još nikada ni ne sluša.

5. Ne obeshrabruju vas u ostvarivanju vaših ciljeva

Pravi prijatelji su vam spremni ponuditi realnu povratnu informaciju bez lažnih riječi, ako smatraju da je to potrebno za vaš osobni razvoj, ali to ne čine na okrutan ili bezosjećajan način. Umjesto toga, oni nude konstruktivne, korisne savjete koji vas nadahnjuju da postanete bolja verzija sebe.

6. Ne gledaju vas s visoka zbog vaše prošlosti

Pravi prijatelji se ne bave vašom prošlošću, bez obzira koliko je šarenolika ona bila. Ako ste dovoljno hrabri da otkrijete nekoliko ‘kostura’ koje držite u svom ormaru, pravi prijatelj ne bi trebao misliti ništa lošije o vama. Umesto toga, trebao bi vam ponuditi utehu i podršku te izraziti zahvalnost za vašu spremnost da se otvorite.

7. Ne napuštaju vas u društvenim (ne)prilikama

Pravi prijatelji su emocionalno dovoljno inteligentni da znaju da je dovođenje prijatelja na zabavu na kojoj nikoga ne poznaje, a zatim ga ostavlja da se sam snalazi, vrlo bezobzirna stvar za uraditi (pogotovo ako je navedeni prijatelj introvertne prirode).

8. Nisu ljubomorni na vaš uspjeh

Pravi prijatelji ne gube svoje vreme u bunaru ljubomore kada se nešto dobro dogodi drugoj osobi. Oni znaju da je puno produktivnije biti sretan zbog tuđih uspeha (a možda čak i nešto naučiti i primeniti u svom životu), nego se duriti i u sebi misliti “Zašto uspeh nije izabrao mene?”

9. Ne osuđuju vas i ne pokušavaju vas “popraviti”

 

 

Pravi prijatelji znaju da je glupo pokušati “popraviti” nekoga, dok je njihov ​​unutrašnji dom taj koji je u neredu. Pravi prijatelj priznaje da je i on sam daleko od savršenstva, i zašto očekivati ​​išta više od druge osobe. Možda niste savršeni, ali ste dovoljno dobri.

10. Ne uzimaju vaše prijateljstvo zdravo za gotovo

Pravi prijatelji ne gledaju na vašu vezu kao na kratkoročnu aferu koja se može napustiti čim naiđe ‘nešto bolje’, već je vide kao dugoročnu predanost od velikog značaja. Pravi prijatelj kojeg vredi imati nije samo zainteresiran za ispijanje tekile s vama, igranje mini golfa, gledanje blesavih videa na YouTube-u, sunčanje na plaži ili za ples u klubu. Oni su također spremni pomoći kad prolazite kroz teška vremena. Will Smith je jednom ovo jako lepo objasnio kad je rekao: “Ako ste vi odsutni u mom životu za vreme mojih borbi, ne očekujte da ja budem prisutan u vašem za vreme mog uspeha.”

(Izvor: atma.hr)

Scroll to top