Mirjana Mira Mijatović, ćerka predsednika Jugoslavije Cvijetina Mijatovića bila je članica popularnog benda VIA Talas. Njen privatni život, kao i život njene mlađe sestre Maje, držao se u strogoj tajnosti. A tako su i umrle, obavijene velom misterije.

Mira je rođena je u Ljubljani 1961. godine. Njena majka, pozorišna glumica Sibina, poginula je u saobraćajnoj nesreći 1970.godine.

PROČITAJTE: ŽIVI NA PLANINI I GAJI KOZE: Elena Karić se odrekla luksuza, SINA JE ISPISALA IZ ŠKOLE i posvetila se obredima

Nedugo zatim, otac se ponovo oženio, još jednom glumicom Mirom Stupicom. Nakon što je postao predsednik s porodicom se preselio na Dedinje gde su sestre odrastale. Za njih će reći da su bile lepe, nasmejane, energične, društvene i fatalne. Volele su društvo i provode a često su bile viđene u društvu brojnih umetnika i takozvane zlatne omladine toga vremena, između ostalih i Milana Mladenovića iz EKV-a, Margite Stefanović Magi, pevačice Bebi Dol i mnogih drugih.

- Pravile su žurke dok ih je čuvala policija. Možete zamisliti kakve su to žurke bile na koje bi dolazile sve gradske face - ispričao je njihov prijatelj i muzičar Milivoje Petrović - Miško Plavi.

 

Upravo je ta 1980. godina koja je obeležila političku karijeru njihovog oca bila i godina koja je obležila njihov početak. Rodila se ideja o grupi VIA Talas čiji su članovi bili Bojan Pečar, Mira Mijatović, a u jednom trenutku i Miško Plavi i slikar Dušan Gerzić.

Voleli su retro stvari pa su tako i odabrali naziv koji je podsećao na termin kojeg je 60-ih godina u Beogradu koristio niz bendova.

- VIA Talas je bila pozitivna ekipa, uvek nasmejani i veseli. Tako i taj 'talas', koji vas podseća na nešto što vas ugodno ljulja. Voleli su da dolaze kod mene jer sam imao puno novina, časopisa i fotografija i ploča koje su obožavali da slušaju. Sedili su na podu, i mogli su pušiti. Bili su to klinci iz kvarta - rekao je novinar i rok kritičar Petar Peca Popović.

Njihov najbolji koncert bio je na stadionu Tašmajdan i u SKC-u kao predgrupa Idola, i tada je Mira Mijatović bacala bombone u publiku. Međutim, nisu imali mnogo nastupa.

 

Svirali smo u podrumu Mirine vile, a tačno iznad bila je kancelarija njenog oca. Jednom je došao do nas i rekao nam... deco, izvinjavam se što prekidam, ali možete li samo malo da prestanete da svirate, jer imam gore Brežnjeva na vezi. Meni je žao što vas prekidam, ali nemojte barem tim činelama udarati, to mi smeta, po bubnjevima možete, to mi ne smeta... Mi smo malo pričekali pa nastavili da sviramo - ispričao je Miško Plavi.

Izdali su tri albuma i bili veoma popularni, pa ih je čak i Goran Bregović primetio i pozvao u Sarajevu da snime ploču. Ali, to je zapravo bio početak njihovog kraja.

Na kraju im se nije svidelo to što su napravili i odustali su. Miško Plavi ubrzo je pozvan u grupu D'Bojs a ostali su samo Mira i Bojan, koji su tada bili u vezi. Plodonosnu karijeru prekinuli su naglo, 1983. godine i svako je od njih tada krenuo svojim putem.

PROČITAJTE: Multimilioner svim silama traži ženu i objavio je tačan spisak: Mora da zadovoljava ovih 8 uslova, a evo šta nudi 

Gera se vratio slikarstvu, a Mira i Bojan su nastavili dalje. Zahvaljujući očevim vezama potpisali su ugovor u Sarajevu i sa drugim muzičarima snimili ploču. Preimenovali su se u Talas.

Sestre Mijatović preminule su 1991. godine i to u razmaku od nekoliko meseci.

- Dok je bila bolesna Mira je izbegavala druge, jer se toga stidela. Ne smem ni da pomislim kakav joj je bio prelaz od devojke oko koje se vrteo ceo svet, do devojke koju svi izbegavaju. Strašna mi je pomisao da je morala uvek kod sebe da ima određenu količinu novca s kojim bi mogla da kupi drogu. Mislim da je Maja bila ta koja ju je navukla, jer je ona bila znatiželjna i želela je sve da proba. Toga su se stidele, pa su to i skrivale od mene, to je bila njihova slabost i sramota. Pobegle su od nas kako ne bi videli kako se uništavaju. Niko nije znao ni kada je umrla Mira, a isto tako puno kasnije saznali smo da je umrla i Maja. To je bila velika sramota, odlazak dve ćerke predsednika države - priseća se Miško Plavi.

 

Ni on se ne seća od čega su sestre umrle. Video je Miru nakon povratka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gde je živela s dečkom. Jako je tužno to što su dve tako divne osobe, mlade i lepe jednostavno nestale sa lica zemlje, baš u trenutku kada su možda bile spremne izbaciti nešto dobro i posebno iz sebe - dodaje.

Većina će ipak reći da su najverovatnije umrle od predoziranja, ali to službeni podaci ne potvrđuju. Njihov otac je preminuo dve godine nakon njih, a sahranjeni su na Novom groblju u Beogradu.

Scroll to top