BalkansPress

Dobro došli!

Sandal vezan za pevačicu Jadranku Barjaktarović, koja je nedavno na nastupu u Podgorici promenila tekst hita Mitra Mirića i pevala "Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije", žestoko je ustalasao javnost i u našoj, ali i u komšijskoj državi.

Nemali broj zgroženih korisnika interneta ostavio je komentare po društvenim mrežama, žestoko kritikujući ovakav istup folkerke koja se afirmisala u Srbiji, kroz takmičenje "Zvezde Granda". Jadranka, međutim, nije prvi, a sigurno ne ni poslednji primer osobe koja je pljuvala po našoj zemlji, a da je u njoj stekla afirmaciju i(li) dobro napunila novčanik. Primera je mnogo, a neki od njih su veoma sveži.

 

Kada je Dino Merlin 2011, posle 20 godina, ponovo došao u Beograd, silni su ljudi pohrlili da napune "Štark arenu", i to čak tri puta. Pevaču koji, nesumnjivo, ima karijeru ispunjenu hitovima, i u doba Jugoslavije i u posleratnom periodu, na teret su stavljene navodne nacionalističke izjave, usmerene protiv Srba, koje je, kako se "prenosilo od usta do usta", davao tokom devedesetih godina, pa i nešto kasnije. Navodilo se po medijima da je Beograd nazivao "leglom fašizma", da je govorio da bi "Srbi trebalo da uzmu lekove za svoje bolesti", i još mnogo toga. Mnogi su poslednjih godina u Srbiji isticali da, za razliku od Dina, više cene sada pokojnog Olivera Dragojevića koji je govorio negativno o Srbima, ali je ostao dosledan u stavu da neće više pevati u našoj zemlji.

*Tereza Kesovija, Foto Z. Jovanović

Čuvena Tereza Kesovija javno je osuđivala Srbe tokom rata, ali je, za razliku od Olivera, 2011. došla da peva u beogradskom Sava centru. Zbog takvog poteza, naišla je na osuđujuće reakcije mnogih - i u svojoj, i u našoj zemlji.

Mnogima je upečatljiv i primer Emira Hadžihafizbegovića. Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih glumaca često se uvredljivo izražavao na račun Srbije i, kako se navodilo, nazivao naš narod genocidnim.

*Emir Hadžihafizbegović, Foto ATA Images

Hadžihafizbegović, čiji se glumački kvaliteti ne mogu osporiti, spada u onu grupu javnih ličnosti kojima nije problem da, bez obzira na stavove i izjave, dođu u Srbiju, učestvuju u našim projektima, osvajaju nagrade...

Njegov kolega, Milutin Mima Karadžić, mnogima je među omiljenim glumcima na ovim prostorima. Čak i njih je, međutim, pošteno naljutio njegovo učešće 2015. u promotivnom spotu "Partnerstvo za sigurnu budućnost", kojim se podržavao ulazak Crne Gore u NATO. Godinu dana ranije, što nije izazvalo toliki odjek, još jedan čuveni glumac, Milan Lane Gutović, govorio je u Podgorici na završnoj predizbornoj konvenciji koalicije "Za evropsku Podgoricu - Milo Đukanović".

Primera ima mnogo. Ima i onih, razume se, gde su izvrtane izjave, reči vađene iz konteksta, prenošene poluinformacije, međutim, ona stara, dobro znana, "Hrani kuče da te ujede", kao da se, malo, malo, vraća Srbiji poput bumeranga.

 

SAMA PALA, SAMA SE UBILA

Folkerka iz Berana, Jadranka Barjaktarović (38), koja je zbog sramnog poteza doživela linč kolega i publike, konačno se juče oglasila, poručivši da joj je veoma žao zbog cele situacije, te da pije lekove za smirenje otkako se to desilo:

*Foto privatna arhiva

- Sama sam pala, sama se ubila. Imam toliko prijatelja u Srbiji, da nikako ne bih mogla da išta loše kažem za njih. Teško mi je, ne znam gde sam, nažalost, sad nema nazad. Nisam ničija, ne pevam nikome, pevam samo za narod. Svako ko me zna, zna da volim i Srbiju.

HANKA MUČILA SRBE?

Pevačica sevdalinki Hanka Paldum pre nekoliko godina je bila optužena da je 1993. mučila Srbina Gorana Goluba u logoru Silos na Igmanu. Ona ga je, navodno, uz psovke i smeh gazila po genitalijama. Hanka je, međutim, sve demantovala, tvrdeći da nikad u životu nije mučila zarobljene Srbe, ali ni pripadnike bilo kog drugog naroda, i da su sve priče o njenim navodnim zverstvima - izmišljotina.

*Foto privatna arhiva

- Nikad u životu nisam srela Gorana Goluba - izjavila je Hanka. - Na Igmanu nije bilo logora, niti zarobljenika.

Scroll to top