BalkansPress

Dobro došli!

Mala Jasminša nas je na prvi pogled osvojila svojim krupnim crnim očima.

Jednogodišnja devojčica izbegla je iz Sirije, a na svetu su joj ostali samo tata i mama. Ona nema ni dom, ni dvorište gde zaslužuje da bezbrižno provodi svoje detinjstvo. Ima samo ljubav i tugu roditelja.

Umesto da se u parku igra, ova malena Sirijka boravi u parku kod Autobuske stanice u Beogradu, čekajući jutro kada će se uputiti u neko bolje sutra.

 

 

- Park nam je dvorište, šator dom, a naše ruke su joj krevet. Od Turske do Srbije putovali smo sedam dana i na tom putu opet izgubili sve. Torbe sa garderobom i pokojom igračkom završile su u moru. Srećom smo stigli živi na obalu i sve što imamo je Jasminša u naručju i ovo što smo obukli - kaže devojčicina mama Ilham (26), koja je sa mužem pobegla od užasa rata u Siriji.

*Mamu i tatu jednogošinje devojčice boli to što su sve stvari njihove ćerke nestale u moru

Spas sada traže u zapadnim evropskim zemljama. Većini migranata krajnja destinacija je Nemačka, a na tom putu mnogi prolaze strahote koje paraju srca i ostavljaju prazninu u duši.

*Mala "princeza" je pala trčeći bosonoga i povredila nosić

- Ne znam šta osećam. Srećna sam što smo pobegli i obezbedili sebi da se i sutra probudimo. Na zemlji smo, u šatoru, ali smo živi. Ovo što vidite na nama je sve što od garderobe imamo, i meni to ne smeta. Najviše me boli što smo ostali bez torbe sa Jasminšinim stvarima. Ona je moja princeza koja je ostala bez cipelica - sa gorkim i glasom punim jada govori Ihlam, dok pokazuje na Jasminšu koja trčkara u beogradskom parku. Bosih stopala, u šortsu i majici.

 

Stvari koje su neophodne: topla odeća i obuća, voda i sokovi, osnovni lekovi, sredstva za higijenu, igračke, bojanke...

Lagano i neadekvatno je obučena za sve niže temperature koje dolaze, jer njeni roditelji, kojima je ona sve na svetu, jednostavno nemaju šta da joj obuku.

Majčino srce zbog toga brine, ali Ilham kaže da je, na sreću, devojčica zdrava.

*Jasminša više nema ni cipelica, ni garderobe, ni igračaka, sve je nestalo pred užasom rata

- Utopljavamo je našim stvarima a imamo i ćebad pa je dobro umotamo noću. Juče je trčala po parku, u igranju se saplela i pala. Lekari su nam pomogli. Lice joj je izgrebano ali ona je dobro - kaže nam Ilham.

*U tatinom naručju: "Ona je moja princeza koja je ostala bez cipelica"

U parku kod Autobuske stanice sve je više majki sa malom decom, a juče su crne i krupne oči male Jasminše postavljale brojna pitanja koja zaslužuju odgovor.

Pomoć za decu migranata prikupljamo u redakciji "Blica"

Blic fondacija "Srce za decu" poziva sve ljude dobre volje da zajedno prikupimo neophodne stari za decu migranata.
Migrantima i njihovoj deci je potrebno malo da bismo im ulepšali dan i olakšali život. Odeća i obuća za hladne dane, voda, sokovi, osnovna sredstva za higijenu, poneka igračka ili bojanka, to će im pomoći da se za par dana, koliko se zadržavaju u Beogradu, oporave i osete sigurnije.
Ukoliko želite da pomognete deci migranata Vašu pomoć možete dostaviti svakog radnog dana, od 9 do 17 sati, u redakciju Blica (Žorža Klemansoa 19, Beograd). Mi ćemo im tu pomoć odneti.

 

(Izvor: Blic.rs | Autorka: Dijana Radisavljević | Foto: Dušan Milenković)

Scroll to top