Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u Srbije ostaće na snazi još godinu dana – izjavio je Zoltan Pek za emisiju „Javni poslovi" na Panon televiziji koja se bavi pozadinom vesti.

Republički poslanik Saveza vojvođanskih Mađara kaže da će to izazvati mnogo problema u velikom broju lokalnih samouprava. Dobra vest je, ipak, da će u državi porasti zarade zaposlenih u javnom sektoru, kao i penzije.

PROČITAJTE: AR ZEMLJE NA ZLATIBORU I DO 100.000 EVRA: Placevi sa vikendicama skuplji nego vile po Beogradu!

Broj medicinskih sestara neće porasti, ali njihova plata hoće, prema planovima, već od novembra – to su u više navrata već najavili nadležni, između ostalih i Aleksandar Vučić, predsednik države. To je neophodno i zbog toga što se zdravstvo Srbije bori sa nedostatkom radne snage. U javnoj sferi broj zaposlenih ni dalje neće rasti zbog zabrane zapošljavanja. Zoltan Pek, republički poslanik SVM-a u emisiji „Javni poslovi" kaže da je uveren da se i za to može naći rešenje. „Nadam se da ćemo posebnim molbama, odgovarajućim metodama moći da utičemo na odgovarajuća ministarstva, jer primera radi nije potrebno obratiti se samo Ministarstvu zdravlja da u pojedinim bolnicama ili domovima zdravlja poveća broj zaposlenih, već i Ministarstvo finansija treba da odobri taj zahtev."

 

Prema ranijim najavama penzije će rasti u Srbiji od 1. januara 2020. godine, na osnovu švajcarskog modela. Po tom modelu primanja 1,7 miliona penzionera u Srbiji biće uvećana tako da su 50 odsto usaglašena sa inflacijom, a 50 odsto sa rastom prosečne zarade. To znači da će povećanje u proseku biti pet odsto, što u slučaju penzije od 26.300 dinara znači uvećanje od 1.315 dinara.

Zoltan Pek, republički poslanik SVM-a kaže: „Treba reći da je ovaj model već primenjivan u državi oko 2006, do 2006. godine. To je najpravičniji način koji postoji u Evropi. Čuli smo njegovu tehniku, kako funkcioniše. Prekinuto je i uvedeno kako bi u zakon u budžetu regulisali penzije. U raspravi će to sada biti isključeno iz zakona,  a od prvog januara ponovo uspostavljen ovaj švajcarski model, za koji smatram da je pravedan i realan. Prati inflaciju i prosečnu zaradu."

 

Prosečna zarada takođe bi mogla naredne godine da poraste u Srbiji. Minimalna satnica biće podignuta sa sadašnjih 155,3 dinara, na 172,5 dinara, što znači povećanje od 11,1 odsto. Na osnovu planova minimalna mesečna  zarada radnika iznosila bi 30.022 dinara.

PROČITAJTE:  "LEPA JE, DOSTA STARIJA, U TOM TRENUTKU NISAM IMAO DEVOJKU..." Afera sa poznatom političarkom o kojoj se i danas priča, srpski zlatni odbojkaš sve otkrio! (FOTO)

(BalkansPress / Pannonrtv.com)

Scroll to top