Na osnovu nevažećeg ugovora hoće da otmu i prodaju stan starca, koji živi na aparatima za disanje, da bi naplatili tuđ dug, tvrdi pastorak Vučević.

Teško oboleli Branislav Radojičić (71) mogao bi uskoro da bude izbačen na ulicu jer izvršitelji nameravaju da njegov stan prodaju kako bi naplatili dugove njegovog pastorka, a sve pozivajući se na nevažeći ugovor o kupoprodaji stana, tvrdi za Kurir Branislavljev pastorak Svetomir Vučević.

PROČITAJTE: Voditeljka pitala Mila Đukanovića šta je to na crnogorskoj kapi, a on… (VIDEO)

On ne spori da bivšoj supruzi nakon razvoda duguje 42.000 evra, ali ističe da je izvršitelj Nemanja Protić, koga je ona 2017. godine angažovala radi naplate tog duga, stavio zabelešku na Branislavljev stan i poslao mu procenitelje na vrata, pozivajući se na ugovor o kupoprodaji stana koji je on 2010. sklopio s očuhom Branislavom, ali ga je godinu dana kasnije i pravosnažno raskinuo.

 

Neuseljiv stan

- Očuh i ja smo 2010. potpisali ugovor o kupoprodaji neuseljivog stana, koji je predviđao da mu u ratama isplatim određenu svotu novca za stan, a da on nastavi da živi u njemu dok je živ. Isplatio sam mu deo novca, a pošto više nisam mogao da plaćam, 2011. smo raskinuli ugovor. Očuh nije imao da mi vrati sve pare koje sam mu isplatio za stan, pa smo u ugovor stavili klauzulu da ukoliko se pojavi treće lice da od očuha kupi stan, da prvo meni isplati dug od 31.500 evra, a ostatak da da očuhu. U međuvremenu je očuh Branislav prodao neku imovinu na selu i 2014. mi isplatio ceo dug, a stan je u celosti ostao njegovo vlasništvo - kaže Svetomir Vučević. Problem je, međutim, nastao 2017, kada je Svetomirova bivša supruga pokrenula izvršni postupak za naplatu duga od 42.000 evra, koje joj Svetomir duguje posle brakorazvodne parnice, i to prodajom stana njegovog očuha Branislava Radojičića.

*FOTO: PRIVATNA ARHIVA

- Ona je znala da je ugovor iz 2010. između Branislava i njegovog pastorka Svetomira raskinut i da Branislav ništa ne duguje njenom bivšem suprugu, ali se na prevaran način setila da ga iskoristi. Izvršitelj Nemanja Protić je iskoristio taj ugovor iz 2010, koji je raskinut 2011, i na osnovu njega u katastru upisao dužnika Svetomira Vučevića kao vlasnika stana - objašnjava advokat Aleksandar Švarc, koji je u ime Branislava Radojičića podneo žalbu na rešenje o izvršenju.

 

Upis u katastar

Švarc dodaje da Svetomir ne bi mogao da se uknjiži u katastar kao vlasnik očuhovog stana ni da je to sam tražio, pošto mu nije isplatio celu sumu. - Za upis u katastar potrebni su ugovor i potvrda o isplati ugovorene cene. Izvršitelj Nemanja Protić ni od koga nije tražio potvrdu da je stan isplaćen u celosti, niti je zahtevao da se na bazi tog ugovora uknjiži Branislavljevo pravo doživotnog stanovanja, već šest godina nakon raskida tog ugovora pokreće izvršni postupak - kaže advokat Švarc.

*FOTO: PRIVATNA ARHIVA

On dodaje da presuda kojom Svetozar Vučević duguje bivšoj supruzi 42.000 evra nije sporna, ali je sporno što taj dug pokušava da naplati od trećeg lica, odnosno teško bolesnog dede koji živi na aparatima i koji nikome ništa ne duguje.

 

Izvršitelj Protić NISAM ZNAO DA JE UGOVOR RASKINUT

Izvršitelj Nemanja Protić kratko je rekao da nije znao da je ugovor koji je Svetomir Vučević, bivši suprug njegove klijentkinje, imao s očuhom raskinut.

- Nisam znao da je ugovor koji mi je dala klijentkinja raskinut i da je nevažeći. Stan neće biti prodat dok se sudski postupak ne završi, ali u međuvremenu ja moram da preduzimam sve aktivnosti u postupku izvršenja i da imam procenu vrednosti stana kad se sudski postupak završi - rekao je Protić i naglasio da više ništa ne želi da priča o tom slučaju dok ne dobije odobrenje Komore izvršitelja.

PROČITAJTE: "Davljenje" Miraša u Slanom jezeru: Na plivanje za "Časni krst" u organizaciji tzv. CPC se prijavio JEDAN kandidat

Zabrinuti deka NI KRIV NI DUŽAN, A NADRLJAO

Branislav Radojičić za Kurir je kratko rekao da se zbog bolesti obratio pastorku da u javnost iznese njegov problem koji ima sa izvršiteljem.

- Mene ne zanima dug koji moj pastorak i njegova bivša žena imaju jedno prema drugome. Oni su bili u braku kad je ugovor raskinut, a sada ni jedno ni dugo nemaju problem sa izvršiteljem, nego ja. Njima ništa ne uzimaju, nego meni - rekao je zabrinuti Radojičić.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs, Slavica Tomčić)

Scroll to top