Šestoro učenika Matematičke gimnazije u Beogradu, može se pohvaliti da su osvojili jednu zlatnu i pet bronzanih medalja na međunarodnom takmičenju "Romanian Master of Mathematics", koje je bilo održano u periodu od 26. februara do 2. marta u Bukureštu.

Zlato je i ovog puta odnela Jelena Ivančić. Ona je višestruki šampion na evropskim i svetskim takmičenjima iz matematike, a više puta zvanično je proglađena najboljom matematičarkom sveta.

Na ovom takmičenju učestvovalo je 19 najboljih svetskih srednjoškolskih reprezentacija, mešu njima one iz Rusije, SAD, Rumunije, Francuske, Velike Britanije...

 

Ostali članovi ekipe Srbije, postigli su sledeće rezultate:

Dobrica Jovanović – bronzana medalja

Vukašin Mihajlović – bronzana medalja

Irina Đanković – bronzana medalja

Miloš Milićev – bronzana medalja

Jovan Toromanović – bronzana medalja

Njihovi lideri bili su Dušan Đukić i Nikola Petrović.

Jelenini brojni uspesi

 

*Jelena Ivančić / Foto: Stefan Kojić

Dobitnica zlatne medalje, Jelena Ivančić, pozanta je posvojim brojnim uspesima. Nosilac je titule najbolje matematičarke sveta u takmičarskoj matematici. „Mirzakhani“ nagradu osvojila je na Internacionalnoj međunarodnoj olimpijadi prošle godine, a tri puta je nagrađena kao najbolja u konkurenciji za devojke na Evropskoj Matematičkoj Olimpijadi.

Inače, Jelena Ivančić je 2017. godine dobila stipendiju za izuzetno nadarene učenike i studente i upravo od tada ostvaruje velike uspehe na matematičkim takmičenjima.

Jelenini izuzetni rezultati doneli su joj još jedno laskavo priznanje – titulu mladog heroja Srbije i prvo mesto na konkursu "Youth Heroes".

- Oduvek sam volela matematiku. Od kako sam upisala Matematičku gimnaziju u 7. razredu, veoma brzo sam napredovala. Radila sam dosta, ali sam uživala u tome i imala sam odlične rezultate od početka. Ta dva, rad i rezultati, međusobno su se preplitali, i eto me gde sam sad - istakla jednom prilikom Jelena.

Scroll to top