Vlada Srbije planira da, u slučaju zatvaranja škola, uvede onlajn nastavu. Za to je pripremljen i precizan plan. Učenici će lekcije pratiti na programima Radio-televiziji Srbije.

Lekcije za osnovce bi se prenosile, odnosno emitovale preko trećeg kanala RTS i RTS Planete, a materijal za srednje škole bi bio emitovan na RTS Planeti. U ove svrhe jedna škola bi bila pretvorena u studio gde bi se snimali časovi i lekcije. Video-sadržaj bi obezbedilo Ministarstvo prosvete, a nastavnici bi predavanja mogli da organizuju i preko "Jutjuba", "Vajbera" i drugih onlajn platformi.

PROČITAJTE: U Srbiji uvedeno VANREDNO STANJE: Stariji od 65 godina moraju da ostanu u kući, nema škola, vrtića...

Premijerka Ana Brnabić ranije je rekla da u toku testiranje sistema za nastavu od kuće.

Direktori škola sa kojima smo razgovarali rekli su nam da će prilagoditi sistem za održavanje onlajn nastave. A sve škole imaju elektronske dnevnike u okviru kojih imaju i imejl adrese roditelja pa bi, kažu neki od njih, i to moglo da bude način za organizovanje onlajn nastave.

Inače, u mnogim školama smanjen je broj učenika koji dolaze na nastavu, jer roditelji na svoju ruku odlučuju da ih ne šalju u školu. Ipak, direktori ne mogu sami donositi odluke o zatvaranju škola, kao što je bio slučaj u čačanskoj gimnaziji i ekonomskoj školi, i u beogradskoj školi "Mika Petrović Alas".

Scroll to top