BalkansPress

Dobro došli!

Bojler koji je jutros eksplodirao u stanu na trećem spratu zgrade u ulici Leposave Vujošević na Belim vodama bio je pregrejan, a temperatura u njemu iznosila je neverovatnih 120 do 130 stepeni, kaže za naš list elektrotehničar i stručnjak u ovoj oblasti Rajko Marinković.

- Uzrok eksplozije je jednostavan - bojler je neprestano grejao, nije imao gde da ispusti pritisak, vodu je pretvorio u vodenu paru temperature od 120 do 130 stepeni i zbog toga nije mogao da izdrži pritisak - prića Marinković.

 

- Zakazao je sigurnosni i regulacioni termostat, pošto ni jedan ni drugi nisu bili podešeni da zaustave grejanje posle dostizanja određene temperature. Pošto su oni zakazali, sigurnosni ventil trebalo je da oslobodi pritiska kazan bojlera, ali ni to se nije dogodilo. Voda, koja se na temperaturi od preko 100 stepeni pretvara u paru, trebala je da iscuri iz bojlera. On je neprestano grejao, a temperatura je dostigla preko 120 stepeni, dok ne bi trebalo da prelazi 75.

*Foto: M. Anđela

Kako ističe naš sagovornik, moguće da je bojler koji je kupljen pre godinu i po dana imao neku grešku, odnosno nije posedovao sva tri potrebna elementa. Takođe, ukoliko je montiran kao fabrički donešen, bojler je zasigurno imao neki neispravan element.

*Foto: M. Anđela

- Nadzorni organ će utvrditi šta se tačno dogodilo, ali ukoliko su vlasnici stana imali garanciju koja je još uvek važeća, prodavac spornog bojlera moraće da nadoknadi štetu koju je on izazvao - tvrdi elektrotehničar.

- Bojleru treba oko sat vremena da dostigne temperaturu od 80 stepeni, a svega još pola sata da dođe do 130 stepeni. Retko se dešava da bojler ovako eksplodira i napravi veliku štetu, pošto je većinom sve unapred podešeno. Naravno maksimalan oprez i stalna kontrola moraju postojati, kako ne bi došlo do slične situacije.

Scroll to top