BalkansPress

Dobro došli!

Penzioneri i građani koji primaju novčanu socijalnu pomoć, već od danas mogu da očekuju na svojim računima - uplatu od 100 evra! Za ove dve kategorije punoletnih žitelja Srbije, koji jedini ne moraju da se prijavljuju za novčanu pomoć države isplata je počela jutros. Po 100 evra, odnosno oko 12.000 dinara automatski će leći na tekuće ili namenske račune oko dva miliona građana, oko 1,7 miliona penzionera i 200.000 korisnika socijalne pomoći.

Kako u Ministarstvu finansija kažu, pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade - invalidi rada druge i treće kategorije, odnosno preostale radne sposobnosti.

Ostali punoletni državljani Srbije, sa važećom ličnom kartom i aktivnim prebivalištem u našoj zemlji, od pre dva dana za pomoć od 100 evra prijavljuju se preko portala Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs. Od jutros imaju još jednu opciju, mogu da ostave podatke i preko broja telefona kol centra Uprave za trezor - 0800 101 100. U oba slučaja, neophodni podaci su JMBG, broj lične karte i banka u kojoj imaju ili žele da im se otvori račun.

 

Iz Ministarstva finansija upozoravaju da sugrađani stariji od 65 godina, ako nisu primaoci penzija, moraju sami da se prijave, jer im novac neće leći automatski. Isto važi i za državljane koji su rođeni u Srbiji, imaju prebivalište u našoj zemlji, a radili su i primaju penziju iz inostranstva.

- I oni imaju pravo na 100 evra, ali moraju sami da se prijave preko portala ili kol centra, ali pod uslovom da imaju srpsko državljanstvo, aktivno prebivalište i važeću ličnu kartu - objašnjavaju u resornom ministarstvu. - Svi državljani Srbije koji žive u Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini imaju pravo na jednokratnu pomoć, za koju moraju sami da se prijave.

Ukoliko primalac penzija ili primalac novčane socijalne pomoći nema tekući račun, biće mu u ovu svrhu otvoren jednokratni namenski račun u Banci Poštanska štedionica, koji će biti ugašen nakon što državljanin podigne novac. Dovoljno je samo da ponesu ličnu kartu kada pođu po novac.

 

Isplata za sve ostale punoletne građane, koji su se prethodno prijavili preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt-centra, počeće najkasnije 1. juna. Oni koji nemaju račune u banci, prilikom prijave imaju opciju da odaberu banku u kojoj će im biti otvoren namenski račun za uplatu ove pomoći. A da li je uplata legla, mogu da provere preko opcija "Proverite status prijave" na portalu, ili kol centru, u zavisnosti kako su se prijavili.

BANKA I NA TASTER

Svi koji se prijavljuju telefonom, biće u mogućnosti da glasovnim putem odaberu banku u kojoj žele da im pomoć bude uplaćena, bez obzira na to da li imaju otvoren račun ili ne. Mogu i da pritiskom na taster odaberu banku koja će već biti ponuđena prilikom slušanja telefonske usluge.

NE MOGU DA ODBIJU

Ukoliko neko od penzionera ne želi uplatu, ne postoji način da pošalje zahtev da mu se novac ne uplati. S obzirom na to da su primaoci penzija automatski prijavljeni, ova mogućnost nije predviđena. Kako iz Ministarstva finansija kažu, nije predviđena ni opcija da se pare direktno prebace u humanitarne svrhe.

Scroll to top