BalkansPress

Dobro došli!

Crna Gora neće moći da jednostranim aktom prisvoji imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske SPC, i tako postane vlasnik svih hramova i objekata sagrađenih do 1918. godine. To će biti moguće samo po osnovu sudskih presuda, posle postupaka u kojima bi država morala da dokaže pravo na upis kao titular svojine.

Najkontroverzniji deo predloga Zakona o slobodi veroispovesti, koji je nedavno usvojila Vlada Crne Gore, ovako je danas posle plenarne sednice protumačila Venecijanska komisija. Ovim mišljenjem, kako tumače u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, pala je u vodu svaka mogućnost da država jednostrano otima hramove i crkvena dobra, kao što je predviđeno predloženim tekstom. "Venecijanci" su ugrubo dali "zeleno svetlo" za usvajanje zakona, pozdravivši pomak koji Crna Gora pravi ovim aktom, ali i sastavili zbirku primedaba i komentara na više od 20 stranica.

Pojedini citati iz zvaničnog mišljenja Venecijanske komisije, bez prenošenja integralnog dokumenta, objavljeni su u formi saopštenja Vlade Crne Gore, uz snažan akcenat na dobijeno "zeleno svetlo".

 

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej -stavrofor Velibor Džomić, objašnjava, za "Novosti", da je odluka povoljna za Crkvu, ali i napominje da je humoristično što je Vlada objavila odluku Venecijanske komisije, pre nego što se ona sama oglasila.

- Venecijanska komisija jeste odobrila zakon, ali, imajući u vidu 23 stranice primedaba, jasno je da njihov stav nije sasvim pozitivan - navodi Džomić. - U pogledu imovine jasno je da nije prošla namera države da se svojom voljom proglasi vlasnikom crkvenih dobara, što je veoma značajno. Dakle, u svim slučajevima koji su već pravosnažno okončani nema jednostranog preknjižavanja crkvene imovine.

PROČITAJTE: VREĐALA VERNIKE, PA JOJ SKRATILI MANDAT: Mirna Nikčević suspendovana do završetka disciplinskog postupka

Prema njegovim rečima, država ima pravo na to, samo uz presudu donetu u svakom pojedinačnom sudskom postupku, u kome će teret dokazivanja svojine biti na tužiocu - državi Crnoj Gori.

- To smo i tražili, ukazujući na neutemeljenost i štetnost ponuđenog rešenja. Venecijanska komisija deli taj stav - kaže Džomić.

 

Komisija je, kako je prenela Vlada u Podgorici, saopštila da je zakon bolji od onog iz 1977. godine i pozdravila "istinske napore crnogorskih vlasti" da njime bude zamenjen taj zastareli propis. Vlada, takođe, ističe da je ovim mišljenjem podržano njeno ključno opredeljenje da novim propisom svakom građaninu bude garantovana sloboda da bude ili ne bude vernik bilo koje veroispovesti, afirmišući pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima, i da obezbedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve.

Finalni tekst ovog zakona biće upućen Skupštini Crne Gore na razmatranje i usvajanje.

*Velibor Džomić

SRBIJA SE PONAŠA ODGOVORNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se nada da neće biti pokušaja uzurpacije srpske imovine u Crnoj Gori:

- Mi ćemo da se ponašamo odgovorno, a oni neka rade svoj posao.

I premijerka Ana Brnabić izrazila je nadu da će Crna Gora umeti da ima pravi dijalog sa Srbijom i da neće ugrožavati imovinu SPC.

(BalkansPress / Izvor i foto: Novosti.rs)

Scroll to top