BalkansPress

Dobro došli!

„Jedan život. Jedan grb. Jedan dom. Jedna zastava. Jedna himna„, navele su crnogorske komite u opisu video-snimka kojim najavljuju svoje aktivnosti na ulici, otkrivajući tako ideološku pozadinu „crnogorskog proljeća“ čija je parola neverovatno slična Hitlerovoj: Ein Volk, ein Reich, ein Führer ili jedan narod, jedno carstvo, jedan vođa.

I ranije je, a što je najparadoksalnije – pozivano na „otpor fašizmu“ nacističim poklikom.

Podsetimo, organizatori su zamolili učesnike da, ovog puta, postupaju suprotno svim obrascima ponašanja koji su dosad praktikovani u „komitskim“ kolonama.

PROČITAJTE: ŠEŠELJ O ZADNJEM RAZGOVORU SA SLOBOM: Evo šta mu je rekao o poslednjim noćima u vili "Mir" i izručenju

 

Pozvali su, dakle, na poštovanje epidemioloških mera, poštovanje saobraćajnih propisa i bezbedno isticanje državnih simbola. Traže i nove izbore. Aktivnosti crnogorskih komita su najavljene za 10. april, dan kada je formirana NDH. 

Imajući u vidu neraskidivu vezu ideološkog uzora crnogorskih komita Sekule Drljevića sa ustašama i NDH, nije nimalo čudno što je baš za 10. april najavljeno okupljanje ekstremističkih crnogorskih "komita".

КОМИТЕ УЗ ХИТЛЕРОВ ПОКЛИЧ ИЗЛАЗЕ НА УЛИЦЕ: Демонстрације заказане на дан формирања усташке НДХ!

*Foto: V. Kadić

PROČITAJTE: U dečjoj emisiji na RTS-a pevali o ustaškoj kuni i „hrvatskom Dubrovniku i hrvatskoj Dalmaciji“ (VIDEO)

- Mi nemamo obavezu prema bilo kome osim prema Crnoj Gori i našim potomcima. Dok ne padne izdajnička Vlada Leposavića, Bratićke i Bojanića kuća nas gledati neće. Probudila se Crna Gora. Stiglo je crnogorsko proleće - navodi se, između ostalog, u pozivu.

- Mi nemamo obavezu prema bilo kome osim prema Crnoj Gori i našim potomcima. Dok ne padne izdajnička Vlada Leposavića, Bratićke i Bojanića kuća nas gledati neće. Probudila se Crna Gora. Stiglo je crnogorsko proljeće - navodi se, između ostalog, u pozivu.

 

Takođe, organizatori su juče tražili od MUP-a i policije da ih zaštite ističući da je u pitanju „socijalni protest“ te da oni „nisu provocirali učesnike litija i iritirali drugim obeležjima“, zaboravivši da su litije bila duhovni izraz bunta narod za očuvanje svetinja na kojima su učestvovali ljudi svih obeležja, pravoslavci, muslimani, katolici i tako dalje. A u sklopu ikonografije, nikad nije bilo udesa, paljenja kulturnog dobra, demoliranja grada ili međusobnih tuča i napada na stare ljude – što je slučaj sa „komitama“.

- Crnogorsko proleće je demokratija - zaključili su „komite“.

Scroll to top