BalkansPress

Dobro došli!

Marko Guzijan (27), zvani Mali Cuner, mlađi sin Jovana Guzijana Cunera koga je ubio zemunski klan pre 15 godina, nedugo posle izlaska iz zatvora u kome je bio zbog ubistva završio je u pritvoru, sada zbog mučenja mladića.

Mali Cuner, činjenica je, još kao dete imao je prilike da upozna opasne momke, koji su se dovodili u vezu sa ozbiljnim zločinima. Dosije je otvorio dvostrukim ubistvom, a dopunio ga otmicom i mučenjem mladića Zlatka L. u avgustu prošle godine, nedugo posle izlaska iz maloletničkog zatvora. Interesantno je da je povod otmici i mučenju devojka, ali ne Malog Cunera već njegovog druga. Mali Cuner sve to uradio je da bi se prikrila ta "šema", tačnije da Zlatko L. ne bi obavestio svog prijatelja sa kojim je devojka istovremeno bila u vezi.

 

- U kriminologiji, u mnogim istraživanjima utvrđeno je da biološki faktor ima veoma važnu ulogu. Deca nose gene svojih roditelja, očeva kojima je sklop ličnosti kriminalan. Pitanje je da li preovlada ta strana i krenu put bezakonja, ili majčin DNK - kaže za "Blic" kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović
Foto: Medija centar Beograd / PromoKriminolog Dobrivoje Radovanović

Prema njegovim rečima, dete koja odrasta u sistemu bezakonja i samo počinje tako da se ponaša.

- Deca lekara okreću se medicini, glumaca glumi, a kriminalca kriminalu jer rastu u takvom okruženju. U takvoj atmosferi odrastanja važna je uloga majke jer je ona ta koja može malo da koči takvo ponašanje. Dete takođe vidi posledice takvog očevog ponašanja, pa iako se okrene kriminalu, ne čini zločine istog tipa - navodi Radovanović i dodaje da ima slučajeva kada deca osećaju odbojnost prema jednom od roditelja i rade sve suprotno od njega.

Šijan - Mirko i Zoran

Mirko Šijan
Foto: Rajko Ristić / RAS SrbijaMirko Šijan

Mirko Šijan, sin pevačice Goce Božinovske i Zorana Šijana, jednog od vođa nekadašnjeg surčinskog klana, novinske stupce puni zbog bahatog ponašanja. Osumnjičen je da je nožem povredio mladića na Kopaoniku, a zbog osionog ponašanja u leto 2015. proteran je iz Crne Gore. U džipu u kojem je bio suvozač nađena je droga. Veruje se da je mladi Šijan skrivio udes sa policijskim vozilom u kojem su bili pripadnici SAJ, iako je njegova majka Goca tvrdila da je ona vozila.

Zoran Šijan
Foto: Privatna arhivaZoran Šijan

Njegov otac Zoran Šijan bio je proslavljeni sportista i reprezentativac u kik-boksu, ali je u javnosti bio poznatiji po "poslovima sa one strane zakona", koje je obavljao kao navodni vođa najjačeg kriminalnog surčinskog klana. Krajem devedesetih, ovaj klan je dovođen u vezu sa švercom automobila, a pričalo se da su u ovom biznisu neprikosnoveni. Šijan, međutim, nikada nije osuđen ni za jedno krivično delo. Ubijen je 1999. godine u centru Beograda, a ta likvidacija nije rasvetljena.

 

Ugarković - Milan i Dragan

Milan Ugarković
Foto: Privatna arhivaMilan Ugarković

Milan Ugarković, Mali Ugar, jedan je od retkih naslednika koji je možda premašio lik i delo svoga oca Dragana. Trenutno mu se sudi za ubistvo Jovice Jankovića. Prvi zločin, takođe ubistvo, počinio je sa samo 15 godina. Ubio je Džemaila Demirovića, zbog čega je bio u KPD u Kruševcu, odakle je pobegao. Pod istragom je i zbog dvostrukog ubistva u Košutnjaku 27. maja 2002, kada su stradali Nenad Starčević i Predrag Dimić.

 

Stariji Ugar devedesetih godina važio je za prvog čoveka tadašnjeg veoma jakog zemunskog ganga. Navodno, nije zazirao ni od čega što je donosilo novac - od droge i iznuda do kocke i restorana. Zanimljivo je da stariji Ugar, za razliku od sina koji je dobar deo života proveo po zatvorima, nikada nije krivično odgovarao, niti je osuđivan.

Stariji Ugar ubijen je u sačekuši 1999. godine.

Guzijan - Marko, Petar i Jovan

Jovan Guzijan
Foto: Privatna arhivaJovan Guzijan

Marko Guzijan, poznatiji kao Mali Cuner, kriminalnu karijeru počeo je kao maloletnik, kada je imao samo 17 godina. U aprilu 2007. u pečenjari "Una" bez povoda je hicima iz pištolja ubio goste kafane Zorana Dimitrijevića (51) i njegovog sina Aleksandra (22).

Njegov brat Petar hapšen je zbog učestvovanja u pucnjavi, ali i kao pripadnik novog zemunskog klana kome je pripisana trgovina drogom, razbojništva, reketiranje, ilegalno oružje, ali nije osuđivan.

 

Otac Jovan Guzijan Cuner dovođen je u vezu sa ubistvima, trgovinom drogom i naftom, razbojništvima. Cunera starijeg su ubili pripadnici zemunskog klana Sretko Kalinić i Mile Luković, u sačekuši 5. oktobra 2002. godine u centru Zemuna.

Milenković - Nemanja i Dejan

Dejan Milenković Bagzi
Foto: Ognjen Radošević / RAS SrbijaDejan Milenković Bagzi

Nemanja Milenković uhapšen je nedavno zbog šenlučenja iz, kako je utvrđeno, replike automata. Iz pritvora je pušten nakon što je njegov drug u Tužilaštvu priznao da je metak njegov. Njegov otac Dejan, poznatiji kao Bagzi, bio je član zemunskog klana i glavni akter "incidenta" kod hale "Limes" na Novom Beogradu kad je kamionom uleteo u kolonu vozila u kojoj je bio premijer Zoran Đinđić.

Nemanja Milenković
Foto: Milan Ilic / RAS SrbijaNemanja Milenković

To je bio jedan od scenarija ubistva premijera. Bio je i jedini svedok ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u Meljaku, kada je, kako je tvrdio, uspeo da se sakrije od policije i pobegne. Uhapšen je 2004. u Grčkoj, izručen Srbiji i postao svedok-saradnik u postupcima protiv bivših "saboraca".

Bojović - Nemanja i Goran

Nemanja Bojović
Foto: Privatna arhivaNemanja Bojović

Nemanja Bojović, zvani Hemija, označen je kao vođa podmlatka zemunskog klana, čiji je član i mladi Petar Guzijan. Osuđen je na šest godina zatvora zbog trgovine drogom, pokušaja ubistava, reketiranja, razbojništava. Po izlasku iz zatvora opet je uhapšen, i to u jednom beogradskom lokalu, kada su kod njega nađeni kokain i spid.

 

Njegov otac Goran Bojović Amonijak likvidiran je 1992. godine kao istaknuti član srpskog podzemlja.

Zarubica - Marko, Bojan i Milivoje

Bojan Zarubica
Bojan Zarubica

Marko Zarubica uhapšen je odmah posle pljačke pošte, kao deo šestočlane kriminalne ekipe. Njegov brat Bojan Zarubica (na slici) osuđen je na 20 godina zatvora zbog dva silovanja i razbojništava.

Nogu u kriminalnim poslovima povukao je otac Milivoje Zarubica, koji je devedesetih godina i početkom ovog veka važio za balkanskog kralja trgovine ljudima. Osuđen je na četiri godine zatvora jer je u svom motelu "Sveti Nikola" organizovao prostituciju i podvodio Rumunke i Moldavke.

 

(Blic.rs)

Scroll to top